Infofinanciar > Lumea la zi > Ungaria propune noi măsuri pentru combaterea crizei! Guvernul maghiar se opune sancțiunilor față de Rusia
Lumea la zi

Ungaria propune noi măsuri pentru combaterea crizei! Guvernul maghiar se opune sancțiunilor față de Rusia

romaniatv.net
sursa foto romaniatv.net

Guvernul maghiar va continua să ia măsuri pentru protejarea populației în contextul actualei crize, spune vicepremierul Zsolt Semjén. Acesta a vorbit despre introducerea plafoanelor de preț pentru anumite produse și de ajutoare financiare pentru plata utilităților.

Vicepremierul maghiar se poziționează totodată împotriva sancțiunilor aplicate de UE și SUA față de Rusia, spunând că acestea afectează economia ungară și că țara sa nu va mai adera la această politică în viitor, deoarece aceasta pune în pericol situația deja vulnerabilă a statului.

Ungaria se opune sancțiunilor față de Rusia

În actuala situaţie dificilă, Guvernul ungar se simte obligat să ajute populaţia ţării,  a declarat viceprim-ministrul ungar, Zsolt Semjén, care a mai adăugat că acesta este motivul pentru care a introdus plafoanele de preţ la unele produse, a îngheţat rata dobânzii, a lansat programul de salvare a fabricilor şi oferă, până la nivelul mediu de consum, o subvenţie lunară de 181.000 de forinţi (437 euro) pentru fiecare familie, ca ajutor financiar pentru plata utilităților.

Pentru a proteja populaţia Europei, trebuie regândită politica de sancţiuni, iar Ungaria nu va sprijini nimic ce pune în pericol aprovizionarea cu energie a poporului ungar şi a economiei ungare, a declarat viceprim-ministrul, potrivit Flux24.

Potrivit lui Zsolt Semjén, Rusia nu a fost afectată de sancțiuni, pentru că vinde petrol Chinei și Indiei fără probleme și chiar dacă și-a limitat considerabil livrările de gaze către Europa, compania rusă Gazprom a înregistrat cifre record în lunile trecute.

Vicepremierul a declarat că, în opinia sa, politica de sancțiuni ar trebui să fie reconsiderată pentru a proteja populația Europei. Ungaria nu va sprijini nimic care să amenințe aprovizionarea cu energie a poporului maghiar și economia maghiară, a declarat el, adăugând că guvernul maghiar îi ajută pe oameni cu o serie de măsuri , iar guvernul face presiuni pentru reconciliere cât mai curând posibil, notează publicația maghiară Index.

Ungaria are deja instalate mai multe plafoane

La începutul lunii, Ungaria a anunțat că va introduce un nou plafon de preț pentru ouă și cartofi, iar prețurile de consum pentru aceste alimente vor fi înghețate la valorile la care se aflau în data de 30 septembrie, potrivit declarațiilor cancelarului Gergely Gulyás.

Ungaria are deja în efect plafoane pentru prețul zahărul, uleiul de gătit și pieptul de pui, care au fost introduse încă din februarie. Prețurile la produsele agricole, în special la cartofi, au crescut în medie cu 50% în ultimele luni, iar acum un alt plafon a fost introdus de autoritățile de la Budapesta.

În plus, guvernul premierului Viktor Orban a stabilit în urmă cu un an prețul maxim pentru benzină (Super 95 și motorină) la 480 de forinți (1,20 euro).  De asemenea, consumatorii casnici plătesc un preț fix pentru gaz și electricitate de mai bine de opt ani. Din august, plafonul se aplică doar până la un consum mediu stabilit de guvern.

Chiar dacă guvernul maghiar extinde plafoanele de preț pentru produsele alimentare de bază, familiile cu venituri mici vor continua să se lupte pentru a-și acoperi costurile fundamental necesare. Comparativ cu anul trecut, prețul alimentelor a crescut cu 35%.

 

Unii experți spun că plafonarea prețurilor la produsele alimentare a servit drept stimulent pentru deținătorii de afaceri să crească prețul altor produse, pentru a-și păstra profiturile. Aceștia avertizează că reglementarea prețurilor ar trebui să fie folosită doar ca măsură temporară și, dacă este prelungită, ar putea duce la creșteri și  mai mari ale inflației în viitor.