Infofinanciar > Lumea la zi > Ungaria, păsuită de Gazprom! S-a convenit amânarea plăților pentru gazele naturale importate de la ruși
Lumea la zi

Ungaria, păsuită de Gazprom! S-a convenit amânarea plăților pentru gazele naturale importate de la ruși

evenimentulzilei.ro
sursa foto evenimentulzilei.ro

Ungaria a anunțat luni că a ajuns la un acord de amânare a plăților către compania rusă Gazprom pentru aprovizionarea cu gaze pe timp de iarnă, o măsură care ar putea reduce presiunea asupra deficitului de cont curent în creștere al țării și asupra monedei sale, forintul.

Situația economică deficitară a Ungariei s-a adâncit  în acest an din cauza creșterii costurilor la energie, ceea ce i-a sporit vulnerabilitatea și a slăbit forintul, care a scăzut luni la un minim record față de euro. Ungaria se bazează în mare măsură pe importurile de gaze și petrol din Rusia.

Gazprom amână datoria Ungariei

Grupul energetic de stat, MVM, a convenit cu Gazprom să amâne plățile pentru achizițiile de gaze dacă prețurile depășesc o anumită sumă, permițându-i astfel să plătească gazul în următorii trei ani dacă prețurile cresc, relatează Reuters.

„Am convenit asupra unei valori de prag, iar partea care depășește această valoare nu trebuie plătită acum, ci intră în plată amânată”, a declarat ministrul Dezvoltării, Marton Nagy. El a precizat că valoarea de prag este sub prețul actual al pieței, dar nu a specificat care este acesta. Acordul are o durată de șase luni, până în martie.

Nagy a declarat că acordul ar putea atenua corelația dintre creșterea prețurilor la gaze și forint, care a scăzut odată cu creșterea prețurilor.

În cadrul unei prezentări, Nagy a declarat că, la prețul spot actual al pieței, acordul înseamnă plăți amânate în valoare de până la 1 miliard de euro. Presupunând că prețul urcă la 300 de euro/MWh, plățile amânate ar putea avea o valoare totală între 3,5 și 4,5 miliarde de euro.

De asemenea, MVM va avea la dispoziție 30 de zile pentru a cumpăra de pe piață euro necesari pentru a plăti gazul, în loc de cinci zile ca până acum, ceea ce ar putea reduce presiunea pe piața forintului.

Forintul a atins minime record

„Este o veste bună pentru bugetul de stat, înseamnă o povară mai mică asupra bugetului din acest an și o nevoie mai mică de valută, ceea ce va facilita finanțarea”, a declarat un trader valutar din Budapesta.

„Acest lucru nu va remedia toate lacunele din buget, dar înseamnă o ușurare a poverii. Dar încă avem nevoie de acele fonduri UE, guvernul va trebui să facă totul pentru a obține acești bani”, a spus traderul, referindu-se la o dispută între Ungaria și Uniunea Europeană care a împiedicat accesul la finanțări de miliarde de euro.

În cadrul unui acord pe 15 ani semnat anul trecut, Ungaria primește 3,5 miliarde de metri cubi de gaze pe an prin Bulgaria și Serbia, în cadrul unui acord pe termen lung cu Rusia, și încă 1 miliarde de metri cubi prin gazoductul din Austria.

„Pentru a atenua impactul creșterii prețurilor de pe piață, MVM Group și Gazprom au convenit să amâne plățile pentru următoarea perioadă de iarnă”, a precizat MVM într-un comunicat, potrivit HotNews.

Ungaria face apel la rezervele sale de gaz

De asemenea, MVM a declarat că va exploata 800 de milioane de metri cubi de gaz din rezervele sale, în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de euro la prețurile pieței, pentru a sprijini eforturile guvernului de a ține sub control facturile de energie ale gospodăriilor.

În urma unei solicitări din iulie din partea Budapestei, Gazprom a început să crească livrările către Ungaria, adăugându-se la livrările convenite anterior prin conducta Turkstream. Numai acest lucru a dus la creșterea facturii de gaz a Ungariei cu 740 de miliarde de forinți (1,78 miliarde de dolari).

Banca centrală a Ungariei, care și-a majorat săptămâna trecută rata de bază cu 125 de puncte de bază, până la 13%, a declarat că deficitul de cont curent al Ungariei se află în „zona de pericol”, îndemnând guvernul să-și stabilizeze finanțele.