Lumea la zi

Ungaria, amenințată de UE! Guvernul a adoptat primul proiect de lege anticorupție pentru a păstra finanțarea

Viktor Orban dailysabah.com
sursa foto dailysabah.com

Guvernul ungar va depune astăzi în Parlamentului primul dintr-o serie de mai multe proiecte de lege anticorupție, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, pentru a evita  pierderea de miliarde de euro din finanțarea Uniunii Europene.

Executivul Uniunii Europene a recomandat duminică suspendarea unor fondurilor în valoare de 7,5 miliarde de euro (7,48 miliarde de dolari) susținând că Ungaria nu a combătut corupția și nu a respecta statul de drept. Budapesta spune că va accelera noi legi pentru a combate corupția și lipsa de transparență în achizițiile publice. Planul urmărește să pună capăt conflictului cu Comisia Europeană, deoarece miliarde de euro în finanțare UE sunt la mijloc.

Legea ar putea intra în vigoare din noiembrie

Șeful de cabinet al premierului Viktor Orban a declarat că legislația va fi depusă în fața parlamentului luni și, dacă va fi aprobată de parlamentari, ar putea intra în vigoare în noiembrie.

Măsurile vor include crearea unor organe de supraveghere anticorupție independente pentru a monitoriza utilizarea fondurilor UE, precum și transparența procesul de achiziții publice. „Guvernul fie a acceptat cererile Comisiei Europene, fie, în zonele în care nu le-am putut accepta, am reușit să ajungem la un compromis care să fie satisfăcător pentru ambele părți”, a declarat șeful de cabinet, Gergely Gulyas.

Anunțul vine în momentul în care Comisia Europeană decide soarta miliardelor de euro din fondurile UE înghețate alocate Budapestei din bugetul blocului 2021-2027.

Bruxelles-ul a acuzat guvernul puternic naționalist al lui Orban că subminează statul de drept și folosește banii UE pentru a-și îmbogăți apropiații.

Săptămâna trecută, o mare majoritate a parlamentarilor UE a votat pentru a condamna prejudiciul adus democrației în Ungaria de la preluarea puterii Orban în 2010. Ungaria urmează să primească 5,8 miliarde de euro (5,8 miliarde de dolari) din fondul UE pentru redresarea post COVID-19, dar decizia nu a fost încă aprobată la nivelul UE.

Viktor Orban, sub presiunea UE

Ungaria a fost anchetată pentru folosirea incorectă a fondurilor UE din 2015 până în 2019, potrivit agenției UE antifraudă. Orban este sub presiune pentru a stimula economia Ungariei într-o perioadă de creștere rapidă a inflației și depreciere a monedei naționale. Ultimele evoluții de la Bruxelles vn cu siguranță într-un moment nepotrivit pentru Orban, care se luptă cu o serie de de problemel politice și economice provocate atât de factori globali, mai ales creșterea prețurilor la energie, astfel încât este probabil să meargă mai departe pentru a satisface cererile Bruxelles-ului, a declarat Mujtaba Rahman, directorul general pentru Europa al Eurasia Group, conform Mediafax.

Ministrul Dezvoltării, Tibor Navracsics, responasbil cu negocierile între Ungaria și Uniune, a declarat ieri că aceasta va respecta toate angajamentele asumate față de Comisia Europeană pentru a-și păstra finanțarea din partea UE.