Infofinanciar > Lumea la zi > Tensiunile dintre Ungaria și Ucraina se adâncesc! „Puneți capăt atrocităților antimaghiare!”
Lumea la zi

Tensiunile dintre Ungaria și Ucraina se adâncesc! „Puneți capăt atrocităților antimaghiare!”

Protest Ungaria, Sursă foto: Adevărul
Sursă foto: Adevărul

Potrivit lui Tamás Menczer, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe și Comerțului Exterior al Ungariei, oficialii ucraineni ar trebui să „facă tot ce este necesar” pentru a opri atacurile și crimele împotriva maghiarilor.

Potrivit agenției ungare de știri, răspunsul secretarului de stat are în vedere evenimentele recente din zona ucraineană Mukachevo.

Ungaria cere Ucrainei măsuri

Acesta a declarat că „Au fost îndepărtare steaguri şi inscripţii maghiare, iar contractul de muncă al lui István Schink, respectatul director al şcolii în limbă maghiară din Mukachevo, a fost reziliat cu efect imediat. Înainte de război, privarea de drepturi a comunităţii naţionale maghiare din Ucraina Subcarpatică era, deja, continuă, lucru care s-a oglindit în modul în care oportunităţile de utilizare a limbii materne, respectiv a educaţiei în limba maternă au fost reduse.”, a spus secretarul de stat, potrivit HotNews.

Menczer a susținut că autoritățile ungare au decis să renunțe la disputa cu Ucraina, asta în condițiile în care statul a fost atacat de Vladimir Putin pe 24 februarie 2022. „ Noi am acţionat întotdeauna în mod hotărât împotriva acestui lucru, apoi a izbucnit războiul, moment în care am spus că în acest război partea atacată este Ucraina, astfel că am pus deoparte conflictele care existau între noi”, a declarat oficialul ungar.

„Îi încurajăm pe oficialii locali să pună capăt imediat atrocităților antimaghiare”, a declarat secretarul de stat, îndemnându-i pe liderii naționali ucraineni să „depună toate eforturile, fără întârziere, pentru a garanta că acțiunile antimaghiare sunt eliminate și că status quo-ul este restabilit”.

Ucraina, incompatibilă

Ea a notat că aceste acțiuni ale Kievului nu pot fi lăsate așa, și a urgentat luarea unor măsuri „Acţiunile anti-maghiare sunt inacceptabile”, însă toate acestea s-au întâmplat în raionul Mukachevo, şi nu în toată Ucraina Subcarpatică, a spus politicianul maghiar. “Sperăm foarte tare că nu vom întâlni asemenea acţiuni anti-maghiare şi în altă parte”, a adăugat Menczer.

Reprezentantul Ungariei a spus că, în ciuda conflictului, Ucraina subcarpatică rămâne o regiune liniștită și ar fi minunat dacă toată lumea ar coopera pentru a menține această pace.

Ea a vorbit și despre poziția pe care Kievul trebuie să o adopte dacă își dorește aderarea la Uniunea Europeană „Dacă Ucraina îşi doreşte să fie membră a Uniunii Europene şi vorbeşte despre valorile europene, aceste lucruri nu sunt compatibile cu înlăturarea drepturilor existente ale comunităţii naţionale maghiare sau a oricărei alte comunităţi naţionale. Retragerea unor drepturi deja dobândite este împotriva tuturor regulilor şi acordurilor internaţionale”, a mai spus secretarul de stat.