Infofinanciar > Lumea la zi > Ungaria, declarații controversate despre Transcarpatia! Guvernul de la Budapesta solicită restabilirea drepturilor minorităților maghiare din Ucraina
Lumea la zi

Ungaria, declarații controversate despre Transcarpatia! Guvernul de la Budapesta solicită restabilirea drepturilor minorităților maghiare din Ucraina

caleaeuropeana.ro
FOTO:caleaeuropeana.ro

Ministrul ungar de externe a declarat în cursul zilei de astăzi că țara pe care o reprezintă va bloca în continuare reuniunile Comisiei Ucraina-NATO atât timp cât va fi necesar pentru ca drepturile minorităților maghiare din Ucraina să fie restabilite. Peter Szijjarto, șeful diplomației ungare și-a exprimat opinia, anterior menționată, în cadrul reuniunii de la București a miniștrilor de externe din cadrul Organizației Nord-Atlantice, potrivit relatărilor făcute de agențiile EFE și MTI.

O altă declarație politică a oficialului ungar a fost redată de postul ungar de știri M1 „ De când a început războiul în Ucraina, toată lumea poate vedea că ţara noastră nu a mai ridicat chestiunea drepturilor ungurilor din (regiunea ucraineană) Transcarpatia. Nu aducem această chestiune în discuţie, dar nici nu am uitat-o”.

Poziția Ungariei în cadrul ministerialei NATO

Potrivit Agerpres, oficialul maghiar, în cadrul întrunirii de la București, a înaintat o propunere informală asupra Comisiei Ucraina-NATO, la care Turcia a refuzat să subscrie. Însă, propunerea venită din partea Ungariei nu a fost înscrisă în vreun document. În aceste condiții Szijjarto a declarat că dineul de lucru la care va participa și ministrul ucrainean de externe „ poate oferi o platformă adecvată de consultări așa cum au cerut statele membre ale NATO”.

Diplomația ucraineană a anunțat că Jens Stoltenberg a rezervat o întâlnire separată pentru miniștrii de externe ai NATO și Ucrainei pentru a depăși veto-ul ungar asupra reuniunii Comisiei Ucraina-NATO. Într-un comunicat emis de Ministerul Afacerilor Externe se arată următoarele:

„În Declarația NATO de la București, miniștrii de externe ai statelor aliate și invitate au condamnat războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, în mod deosebit atacurile împotriva populației și infrastructurii civile, încălcările repetate ale dreptului internațional umanitar, precum și șantajul energetic practicat de Moscova”.

Declarațiile liderului NATO

Secretarul general al NATO a declarat la rândul său că „Aliații NATO oferă un sprijin fără precedent și astăzi. Vom oferi sprijin non-letal Ucrainei pentru a pentru a face față consecințelor atacurilor (…) Principala preocupare acum este să oferim ajutorul de care au nevoie urgent pentru a se apăra și pentru a-și repara infrastructura”.

În declarația comună a miniștrilor de externe reuniți la București se mai arată faptul că „NATO este o alianță defensivă. NATO va continua să protejeze populațiile noastre și să apere fiecare centimetru al teritoriului Aliat în orice moment.  Vom proceda în acest mod în conformitate cu abordarea de 360 de grade și împotriva tuturor amenințărilor și provocărilor. (…)

Rămânem hotărâți să ne pregătim, să descurajăm și să ne apărăm împotriva atacurilor ostile la adresa infrastructurii critice Aliate. Orice atac împotriva Aliaților va primi un răspuns unit și hotărât.

Rămânem uniți și solidari în acțiunile noastre și reafirmăm caracterul durabil al legăturii transatlantice între națiunile noastre. Vom continua depunem eforturi pentru  pace, securitate și stabilitate în întreaga zonă euroatlantică”, potrivit adevarul.ro.