Infofinanciar > Lumea la zi > Ungaria ia apărarea Rusiei! Guvernul lui Orban respinge propunerea de interzicere în UE a cetățenilor ruși
Lumea la zi

Ungaria ia apărarea Rusiei! Guvernul lui Orban respinge propunerea de interzicere în UE a cetățenilor ruși

rusia-ungaria sursa capital
Credit imagine: Capital.ro

Guvernul lui Viktor Orban a respins orice discuție cu privire la interzicerea accesului cetățenilor ruși în Uniunea Europeană. Această măsură vine ca sancțiune pentru susținerea politicii lui Vladimir Putin, conform ministrului de Externe de la Budapesta, Péter Szijjártó.

”Am vorbit despre propunerea potrivit căreia trebuie înăsprite condiţiile de eliberare a vizelor europene pentru cetăţenii ruşi. Aici suntem de acord cu poziţia cancelarului german şi nu intenţionăm să introducem niciun fel de restricţii”, a spus oficialul într-o discuție cu omologul său din Estonia.

Szijjártó a mai spus că Ungaria se va opune și unui nou pachet de sancțiuni energetice împotriva Rusiei, după ce guvernul Estoniei a anunțat că va iniţia o astfel de propunere.

“În prezent este imposibil din punct de vedere fizic ca aprovizionarea cu petrol şi gaze naturale a Ungariei să fie asigurată fără surse de energie ruseşti, astfel că noi nu vom fi de acord ca poporul maghiar să plătească preţul războiului”, a spus Péter Szijjártó.

Trebuie reamintit faptul că Ungaria este unul dintre statele prietenoase în relația cu Rusia și cu siguranță cel mai apropiat stat european față de Kremlin.

O mână spală pe alta

Ungaria, membră a Uniunii Europene, a anunțat sâmbătă că Rusia a început să îi livreze mai mult gaz natural decât s-a convenit în acordul comercial anterior, în urma unei vizite a ministrului său de externe la Moscova în luna iulie

Ministerul ungar de externe a declarat că negocierile comerciale cu Moscova „au condus la un acord”, astfel încât Gazprom din Rusia a început să livreze vineri „„volume mai mari decât cele menționate în contract”.

„Este de datoria guvernului ungar să obțină aprovizionarea sigură cu gaze a țării, iar noi suntem la înălțimea acestei sarcini”, a scris pe Facebook un înalt oficial al ministerului, Tamas Menczer.

Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a făcut o călătorie intempestivă la Moscova în iulie pentru a discuta despre achiziționarea a încă 700 de milioane de metri cubi de gaz, pe lângă cele 4,5 miliarde de metri cubi livrate anual Budapestei înainte de conflictul din Ucraina.

„În lumina a ceea ce știm despre starea actuală a pieței europene, este clar că achiziția unui volum atât de mare este imposibilă fără surse rusești”, a mai declarat Menczer.