Infofinanciar > Lumea la zi > Ungaria acuză Ucraina de abuz: „Este inacceptabil să hărţuiască sistematic o minoritate etnică”
Lumea la zi

Ungaria acuză Ucraina de abuz: „Este inacceptabil să hărţuiască sistematic o minoritate etnică”

Secretarul de stat al Ministerului de Afaceri Externe din Ungaria, Tamas Menczer
Sursă foto: Economica

Secretarul de stat al Ministerului de Afaceri Externe din Ungaria, Tamas Menczer, a anunțat joi că minoritatea maghiară din raionul Muncaci din vestul Ucrainei a fost hărțuită constant de autoritățile din această zonă. Oficialul i-a rugat pe responsabilii ucraineni să „înceteze imediat atrocităţile anti-maghiare”, precum „hărţuirea şi lipsirea minorităţii etnice (ungare) de drepturile sale”.

Declarațiile secretarului de stat MAE de la Budapesta, Tamas Menczer, au fost surprinse într-o postare a acestuia pe Facebook.

„Dacă Ucraina vrea să fie o membră a Uniunii Europene, atunci este inacceptabil să hărţuiască sistematic o minoritate etnică şi să o priveze de drepturile sale”; „Nu înţelegem deloc cum deciziile şi măsurile anti-ungare ajută în Ucraina războiul împotriva Rusiei”, a mai scris pe pagina sa oficialul maghiar.

Punctul fierbinte din Transcarpatia

Tamas Menczer a evidențiat faptul că „evenimentele inacceptabile” s-au produs numai în raionul Muncaci şi nu și în alte părţi ale regiunii Transcarpatia. Acesta a mărturisit că speră ca cetățenii maghari să nu se mai confrunte cu un astfel de comportament și în alte teritorii, scrie Digi24.

„Îndemnăm liderii locali să înceteze imediat atrocităţile anti-ungare”, a mai adăugat secretarul de stat în mesajul său. De asemenea, Menczer le-a cerut autorităților ucrainene din zonă să „facă toate eforturile, fără întârziere, pentru ca măsurile anti-ungare să fie retrase şi să fie restabilită starea de fapt”.

Antimaghiarism

Conform informațiilor aduse în spațiul public de hungarytoday.hu, oficialii locali ucraineni au decis să înlăture statuia păsării Turul (un simbol ungar) din oraşul Muncaci.

De asemenea, cu sprijinul poliţiei locale, autoritățile au dat jos mai multe drapele de pe sediile administrative din două sate ucrainene cu populaţie majoritar maghiară și au șters inscripţiile unei şcoli de fotbal finanţată de Ungaria într-unul din acele sate.

Critică ajutorul oferit Ucrainei

Acum două săptămâni, premierul Ungariei, Viktor Orban, a criticat ajutoarele financiare și militare acordate Ucrainei, menționând faptul că Uniunea Europeană este implicată total în conflictul dintre statul condus de președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, și Rusia.

De altfel, liderul de la Budapesta a precizat că cei care ajută Ucraina se află în război direct cu Moscova.

„O mare parte din Europa este deja implicată în acest război. S-au lăsat atrași în război. Cei care transportă arme sunt parte din război. Cel puțin până la glezne. Cei care antrenează soldații uneia dintre părți sunt băgați în asta până la genunchi.

Aceia care nu doar antrenează soldați, dar oferă ajutor operațional… Cei care antrenează trupe sunt legați de acest război. Dacă pentru un an întreg una dintre tabere este finanțată… Nu doar cheltuielile militare, dar și cele guvernamentale. Așa cum face Uniunea Europeană cu 18 miliarde de euro. Asta înseamnă că ești în război până la brâu. Sper din suflet că Europa să nu se bage în treaba asta până la gât“., a anunțat la acea vreme Orban, scrie Adevărul.

De asemenea, Orban a scos în evidență faptul că țara a reușit până acum să se delimiteze de politicile Uniunii Europene.
„Ungaria a reușit să stea deoparte complet de toate astea. Și am reușit să facem asta în ciuda presiunii internaționale. Punctul nostru de vedere este că un armistițiu trebuie semnat imediat. Trebuie să avem de îndată negocieri de pace și trebuie să găsim pacea“., a mai adăugat acesta.