Infofinanciar > Lumea la zi > Ungaria a fost refuzată de Comisia Europeană! Guvernul Orban nu va primi fondurile de coeziune din partea UE
Lumea la zi

Ungaria a fost refuzată de Comisia Europeană! Guvernul Orban nu va primi fondurile de coeziune din partea UE

Premierul Ungariei, Viktor Orban
Sursă foto: Shutterstock

Comisia Europeană a decis să nu acorde Ungariei cele 22 miliarde de euro sub formă de fonduri de coeziune până când aceasta nu va garanta respectarea drepturilor fundamentale în privința independenței judiciare, a legilor educației, a libertății academice și a dreptului la azil. 

Această decizie este diferită de mecanismul de condiționalitate prin care Budapesta ar putea pierde 6,3 miliarde de euro din aceleași fonduri, aferente unui număr de trei programe de coeziune, dacă nu îndeplineşte 17 măsuri convenite pentru garantarea statului de drept. Comisia Europeană a aprobat joi acordul de asociere cu Ungaria, care include o „foaie de parcurs” pentru îmbunătăţirea transparenţei în licitaţiile publice, combaterea corupției, fraudei şi conflictelor de interese şi îmbunătăţirea capacităţii administrative. 

Aplicarea celor 17 măsuri pentru respectarea statului de drept 

În timp ce a aprobat acordul de asociere cu Ungaria pentru plata fondurilor de coeziune, Comisia Europeană a precizat că respectarea anumitor „condiții favorabile” trebuie să fie garantată înainte de solicitarea plăților de la Uniunea Europeană. Acestea incluzând respectarea Cartei Europene a Drepturilor Fundamentale. Decizia este diferită de mecanismul de condiționalitate prin care Budapestei îi vor fi blocate 6,3 miliarde de euro din aceste fonduri, aferente unui număr de trei programe de coeziune, până când aceasta va aplica 17 măsuri convenite pentru a garanta respectarea statului de drept. 

Independența sistemului judiciar din Ungaria a fost realizată 

Comisia Europeană a subliniat că legea privind protecția minorilor din Ungaria, care interzice difuzarea de conținuturi privind homosexualitatea în școli, poate avea un impact direct asupra respectării Cartei Drepturilor în implementarea unor programe de coeziune și a Fondului pentru azil și migrație, din cauza riscurilor grave pentru libertatea academică și dreptul la azil.  

Cu privire la independența judiciară, Bruxellesul consideră că această condiție este îndeplinită, deoarece Ungaria s-a angajat să adopte reforme pentru a rezolva deficiențele în primul trimestru al anului 2023, care vor permite, de asemenea, respectarea Cartei Drepturilor. 

Budapesta trebuie să explice cum intenționează să respecte această condiție în domeniile educației și azilului, deși reținerea fondurilor va fi suspendată până la respectarea Cartei. Totuși, aprobarea acordului de asociere îi va permite Ungariei să înceapă implementarea programelor de coeziune și să primească banii corespunzători sprijinului tehnic și prefinanțării, echivalentul a aproximativ 1,5% din fonduri, au explicat surse comunitare pentru EFE, conform Stiripesurse. 

Viktor Orban a cerut desființarea Parlamentului European 

Viktor Orban a afirmat într-o conferință de presă internațională ținută miercuri la Budapesta că recentul scandal de corupție Qatargate, în care au fost implicați mai mulți membri ai Parlamentului European, a pus în discuție credibilitatea instituției și că el susține desființarea acesteia în forma actuală. 

„Maghiarii ar dori ca Parlamentul European să fie dizolvat în forma sa actuală”, a declarat Orban. Premierul Ungariei a continuat spunând că reputația legislativului european în Ungaria era deja la pământ, încă dinainte de evenmentele Qatargate, potrivit Libertatea.