Infofinanciar > Lumea la zi > Au grijă de mămici! Femeile sub 30 de ani din Ungaria care au copii nu vor mai plăti impozit pe venit
Lumea la zi

Au grijă de mămici! Femeile sub 30 de ani din Ungaria care au copii nu vor mai plăti impozit pe venit

Femeie gravidă, Sursă foto: Unsplash
Sursă foto: Unsplash

Guvernul Ungariei a decis ca mamele sub 30 de ani să nu mai fie nevoite să plătească impozit pe venit începând cu anul viitor. Anunțul a fost făcut de ministrul Justiției, Judit Varga.

„Extindem scutirea de la plata impozitului pe venit până la 30 de ani în cazul femeilor care au copii”, a transmis oficialul maghiar miercuri, ptrintr-o postare pe pagina sa de Facebook.

Potrivit portalului economic Napi.hu, de plata impozitului pe venit de 15% vor scăpa aproximativ 55.000 de femei.

Guvernanții de la Budapesta au decis, în ultimii ani, să adopte mai multe măsuri, prin care să încurajeze natalitatea. De pildă, femeile din Ungaria care au născut mai mult de patru copii sunt scutite pe viață de plata impozitului pe venit.

În ultimul deceniu, populaţia Ungariei a scăzut cu peste 200.000 de persoane, potrivit rapoartelor demografice, scriu cei de la Pro TV.

Natalitatea Ungariei, la minimul istoric

Potrivit datelor prezentate de demograful Balázs Kapitány, Ungaria a înregistrat în primul trimestru al anului 2022 cel mai mic număr de nașteri din istorie. Astfel, în primele trei luni ale anului, datele preliminare ale Institutului de Statistică din Ungaria au arătat că doar 19.688 de copii s-au născut pe teritoriul maghiar din ianuarie până în martie 2022. Acest număr este mai mic cu 12%, comparativ cu aceeași perioadă din 2021.

Demograful Kapitány a mărturisit că este prima oară de la introducerea înregistrărilor statistice moderne, când mai puțin de douăzeci de mii de copii s-au născut în acest interval de timp. Expertul a subliniat că numărul înregistrat în primul trimestru din 2022 a fost cu 5,5% mai mic decât precedentul record negativ, înregistrat în 2019 (20.854 de copii), scrie G4Media.

În plus, din datele furnizate de OSC, reiese că 90.371 de copii s-au născut în perioada  aprilie 2021 și martie 2022, cu 2,2% mai puțin decât numărul celor născuți în aceeași perioadă în 2020-2021.

Acest trend descendent al natalității vine în ciuda faptului că autoritățile au încercat în ultimii ani să ofere cât mai multe stimulente și avantaje femeilor pentru a naște copii.

Însă, într-o analiză a sa, Balázs Kapitány a demonstrat că măsurile luate de guvernul de la Budapesta au dus la creșterea numărului de căsătorii datorită unei serii de stimulente financiare pentru persoanele căsătorite.

Soluția găsită de președinta Ungariei

Preşedinta Ungariei, Katalin Novak, a anunţat, la mijlocul lunii septembrie, că statul va recurge la crearea unei reţele de preşedinţi de stat pro-familie, pentru a impulsiona rata natalității. Declarația a fost făcută la o conferinţă de presă susţinută la Belgrad, împreună cu preşedintele sârb Aleksandar Vucic.

Potrivit oficialului, în această rețea vor fi reuniți șefii de stat care sunt orientaţi spre familii şi care acordă sprijin pentru acestea. La acel moment, Novak l-a invitat să adere în această organizație pe preşedintele Serbiei, Vucic, scriu cei de la G4Media.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.