Infofinanciar > Lumea la zi > Maghiarii vor dizolvarea Parlamentului European! Anunțul premierului Viktor Orban
Lumea la zi

Maghiarii vor dizolvarea Parlamentului European! Anunțul premierului Viktor Orban

Viktor Orban, Sursă foto: Shutterstock
Sursă foto: Shutterstock

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a atacat din nou Parlamentul European, spunând că membrii acestui for internațional ar trebui să fie delegați de parlamentele naționale și nu să fie aleși. De asemenea, liderul guvernului de la Budapesta a mărturisit că locuitorii din țara sa vor dizolvarea PE.

„Maghiarii ar dori ca Parlamentul European să fie dizolvat în forma sa actuală. Gradul în care a fost afectată reputația Parlamentului European în Ungaria este ușor de răspuns: deloc, pentru că nu ar fi putut fi mai mic”, a mărturisit Orban, în conferința sa anuală de aproape trei ore.

Această conferință a avut loc după ce Uniunea Europeană a decis să „înghețe” peste 12 miliarde de euro Ungariei din cauza măsurilor luate de guvernul lui Orban împotriva independenței judiciare.

Iritat de ancheta UE

Premierul Ungariei a lansat atacuri asupra oficialilor Parlamentului European, în urma dezvăluirilor recente făcute de aceștia, vizavi de un scandal de corupție din interiorul guvernului maghiar. Anchetatorii spun că mai mulți oficiali ar fi încercat să ofere bani în schimbul unor favoruri care ar implica statul Qatar.

Ca replică,  Orban a spus că timpul să „drenăm mlaștina” de la Bruxelles, scrie Nexta.

Reprezentanții Parlamentului European au declarat în luna septembrie că Ungaria nu mai poate fi considerată o democrație și că, treptat,  va deveni „un regim hibrid de autocrație electorală” sub conducerea lui Orban.

La bază ar fi „ungarofobia”

Viktor Orban a spus, în timpul conferinței de presă, că relațiile tensionate dintre Ungaria și instituțiile europene sunt cauzate de „ungarofobie”. Însă, de cele mai multe ori, tensiunile apărute între guvernul de la Budapesta și Bruxelles au apărut pe fondul lobby-ului maghiarilor împotriva sancțiunilor impuse Moscovei pentru începerea războiului din Ucraina.

De altfel, Orban este considerat unul dintre cei mai apropiați aliați ai președintelui rus Vladimir Putin în UE. Acesta a susținut în repetate rânduri că sancțiunile economice adresate Rusiei sunt ineficiente și că acestea au provocat, de fapt, mai multe daune economiilor europene decât Moscovei.

În conferința de miercuri, Orban a precizat că strategia Europei de până acum, vizavi de Rusia, „a avut până acum doar învinși”, referindu-se la „ambele părți și economia europeană”.

„Noul an va reprezenta „o provocare pentru aproape toate țările europene de a evita o încetinire economică sau o recesiune care să rezulte direct din război și din participarea europeană la război, numită sancțiuni”, a adăugat Orban.

„Dacă ar fi fost după noi, nu ar fi existat o politică de sancțiuni”, a mai susținut liderul de la Budapesta, menționând că nu va susține niciun pachet de sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei.

Viktor Orban a reușit să câștige al patrulea mandat consecutiv pentru funcția de premier al Ungariei în aprilie. Însă, Europa l-a acuzat în mai multe rânduri pe acesta de încălcarea normelor democratice și de supravegherea corupției oficiale pe scară largă.