Lumea la zi

Un start-up din Israel a inventat produsele lactate din salată! Cum mulg israelienii plantele pentru a produce brânză

Produse lactate
Sursa foto: Diete

Start-up-ul israelian Pigmentum se lansează în domeniul laptelui fără lapte de vacă. Acesta a afirmat că tehnologia sa bazată pe plante modificate genetic este capabilă să creeze proteine din lapte din salată, care sunt la fel ca cele reale și pot fi folosite pentru a produce brânză.

Fondat în 2018 de Tal Lutzky, care ocupă funcția de CEO, și Amir Tyroler, care este COO, startup-ul a anunțat miercuri că a strâns 6 milioane de dolari dintr-o rundă de licitații condusă de un grup de investitori care include Kibbutz Yotvata, firma israeliană de capital de risc Arkin Holdings, birouri de familie americane și israeliene și alți investitori privați. Kibbutz Yotvata și gigantul alimentar local Strauss group dețin împreună Yotvata Dairy, unul dintre cei mai mari producători de produse lactate din Israel.

Lapte și brânză, dar fără vaci

Investitori existenți, precum compania israeliană de produse alimentare Tnuva, compania locală de băuturi Tempo și compania israeliană de capital de risc OurCrowd au participat, de asemenea, la această rundă.

Cu sediul în Kiryat Shmona, în nordul Israelului, Pigmentum afirmă că tehnologia sa poate recrea versiuni de proteine din lapte identice din punct de vedere natural, fără animale, pentru producția de duplicate de produse lactate. Startup-ul a dezvoltat un mecanism de modificare genetică a componentelor plantelor, folosind salata ca gazdă, care este apoi, irigată sau stropită cu un îngrășământ special. După ce cultura este recoltată, salata este stoarsă pentru a obține un suc care este amestecat cu ingrediente naturale pentru gust și miros pentru a imita o băutură asemănătoare laptelui.

Ceea ce este diferit față de avalanșa de alternative la laptele fără lapte, cum ar fi soia, migdale, ovăz și nucă de cocos, disponibile pe piață, este faptul că salata modificată genetic a startup-ului poate produce cazeină, proteina care se găsește în lapte și care este necesară pentru fabricarea brânzei. Laptele de vacă conține o serie de proteine, dintre care 80% sunt proteine de cazeină, care se găsesc în caș.

„Viziunea noastră este de a transforma grajdurile de vaci poluante în ferme agricole care vor produce proteine funcționale pentru brânză, la aceeași calitate și la un preț competitiv. Industria alimentară actuală folosește 80% din terenurile agricole pentru creșterea animalelor. Capacitatea de a produce componente lactate din plante are potențialul de a schimba industria lactatelor și de a avea un impact pozitiv asupra întregii lumi”, a declarat Lutzky. 

Băuturile alternative la produsele lactate au ajuns la 27,3 miliarde de dolari în 2022

Piața băuturilor alternative la produsele lactate sau a laptelui vegetal produse din soia, migdale, nucă de cocos, ovăz, orez și cânepă ar urma să crească de la 27,3 miliarde de dolari în 2022 la 44,8 miliarde de dolari până în 2027, potrivit firmei de cercetare MarketsandMarkets.

Startup-ul a dezvoltat o platformă pentru a modifica genetic salata cultivată în sere, prin adăugarea unei componente speciale de îngrășământ la sistemul de irigare, despre care spune că nu numai că poate produce proteine din lapte, dar „transformă plantele în fabrici care produc componente valoroase care sunt în criză în industrie sau care necesită un înlocuitor, cum ar fi: arome, culori și proteine pentru industria alimentară, cosmetică și științele vieții”.

„Tehnologia companiei este o platformă unică care ne va permite să transformăm producția de componente de origine animală în componente de origine vegetală. Potențialul nu constă doar în schimbarea feței industriei produselor lactate, ci și în impactul asupra schimbărilor climatice prin reducerea defrișărilor și a poluării cauzate de creșterea animalelor”, a declarat Lutzky. 

Deocamdată, Pigmentum a declarat că intenționează să se concentreze pe producția de cazeină pe bază de plante, care creează coagularea laptelui și este un element-cheie în producția de brânză. Fondurile strânse în runda de lansare vor fi utilizate pentru extinderea echipei sale de cercetare și dezvoltare, construirea unui laborator personalizat care să se concentreze pe producția de proteine funcționale din lapte pentru piața înlocuitorilor de lapte și brânză și lansarea unui pilot de piață, a precizat start-up-ul, conform timesofisrael.com.

Investiție de 1,25 de milioane de dolari 

Actuala rundă de finanțare vine după ce Pigmentum a absolvit programul Fresh Start FoodTech Incubator, care face parte din programul de incubare al Autorității israeliene pentru inovare. Startup-ul a scos o investiție de 1,25 milioane de dolari de la Fresh Start în 2020.

Există o serie de companii care activează în spațiul alternativ al produselor lactate pentru proteinele din lapte care utilizează tehnologia de fermentare de precizie, cum ar fi startup-urile israeliene Imagindairy și ReMilk, dintre care cel din urmă spune că a dezvoltat proteine din lapte care sunt identice din punct de vedere chimic cu cele din laptele și produsele lactate produse de vaci.

Pigmentum afirmă că „platforma sa tehnologică moleculară protejată prin brevet poate transforma culturile cultivate în interior sau în aer liber în producători eficienți de compuși de mare valoare, la o fracțiune din costurile suportate de actualele instalații de producție industrială bazate pe fermentație”.