Esential

EXCLUSIV! Retailerii, singurii angajatori în multe localități din țară. Alina Mihai, AMRCR: „În 2021 lucrau 255.000 de oameni în industria alimentară”

Alina Mihai AMRCR Sursă foto: Infofinanciar.ro
Sursă foto: Infofinanciar.ro

În contextul în care ne confruntăm cu o criză a forței de muncă în majoritatea domeniilor din România, Alina Mihai, consilier senior al Asociației Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR), a declarat în cadrul Forumului Top Angajatori organizat de către Revista Capital că în multe localități din țară retailerii sunt singurii angajatori.

Astăzi are loc Forumul Top Angajatori organizat de către Revista Capital cu ocazia suplimentului din luna septembrie Top 100 Angajatori din România. În cadrul forumului sunt abordate cele mai importante teme, aspecte și probleme cu care se confruntă piața forței de muncă din România.

„Anul trecut aveam o forță de muncă de 255.000 de angajați, doar în domeniul alimentar. Marile rețele, retailerii moderni se extind, din nevoie de a fi mai aproape de consumatori. Această provocare este în fiecare zi pe masă, am încercat să o rezolvăm apelând și la diferite programe aflate în dezvoltare.” – Alina Mihai, consilier senior AMRCR.

Ea a declarat de asemenea că și retailerii au fost nevoiți să apeleze la soluții digitale pentru a putea răspunde crizei forței de muncă, mai ales că domeniul se confruntă cu mai multe restricții în ceea ce privește anumite beneficii care acum sunt în trend în multe companii, precum munca remote.

„Casele de self check-out, de self pay, au venit ca o nevoie din piață. Majoritatea ne bucurăm că nu mai stăm la coadă, mai economisim timp. Este nevoie și pe zona digitală de oameni care să asiste. Tot în domeniul digital aș putea să spun că membri noștri s-au dezvoltat în online, un trend provocat de pandemia de covid.

În retail se lucrează 7 zile din 7, nu este o zonă care să poată să fie îmbrățișată de cei care și-ar dori un serviciu de acasă, nu avem această posibilitate. Cred că aceste lucruri s-au rezolvat prin investițiile în resursa umană: bonusuri, stimulente, mai mult timp liber, un salariu un pic mai bun, loc de muncă apropiat de casă.” – Alina Mihai.

Fără import de forță de muncă în retail

În ceea ce privește importul de muncitori din afara țării, reprezentanta AMRCR a declarat că angajatorii din domeniu se bazează în mare parte pe forță de muncă autohtonă, bucurându-se că în multe dintre localitățile țării retailerii sunt singurii angajatori.

„Primordial, angajații sunt români și o fac pentru că au un exemplu prin familie, vecini. Nu aș putea spune că ne bazăm pe forța de muncă din afară. Există localități, comune, în care singurii angajatori sunt retailerii. Asta ne face să ne gâmdim că nu mai migrează forța de muncă, că ajutăm la dezvoltarea gospodăriile, că păstrăm o tradiție și ne mândrim cu acest lucru. Planurile sunt să ne putem baza pe oameni în fiecare parte a țării.” – Alina Mihai

Evenimentul este structurat pe mai multe paneluri reprezentative, unde vor fi dezbătute subiecte precum: criza forței de muncă din România, legislația din domeniul muncii, taxarea muncii, reziliența forței de muncă și rentabilitatea forței de muncă.

În numărul 1346 al Revistei Capital care poate fi achiziționată începând cu data de 23 septembrie de pe Agoramag.ro și de la toate centrele de difuzare a presei găsiți cele mai importante 100 de companii din punct de vedere al brandului de angajator din domenii precum: retail, energie, bănci și asigurări, industrie, producție de bunuri de larg consum, agricultură și industria alimentară, construcții, it și telecomunicații, transporturi și logistică și industria farmaceutică și sănătate.

În acest număr vei descoperi, de asemenea și cum își formează România resursa umană din IT, o analiză de politică externă pentru „bătălia” pentru Africa, o analiză despre fondurile europene din PNRR, un reportaj despre teritoriul pe care țara noastră l-a avut în Albania și l-a pierdut și multe alte materiale interesante.