Infofinanciar > Info > Un pensionar militar și-a făcut public talonul! Cât câștigă această categorie „specială” acum
Info

Un pensionar militar și-a făcut public talonul! Cât câștigă această categorie „specială” acum

pensii talon de pensie impact.ro
sursă foto: impact.ro

Un militar ieșit la pensie și-a publicat talonul pe rețelele de socializare. Postarea s-a viralizat, mai ales pentru că e vorba de un cuantum mult mai mic decât cel la care internauții s-ar fi așteptat.

Surpriza a fost cu atât mai mare cu cât salariile primarilor și pensiile speciale fac subiectul unor discuții aprinse în ultimele zile. Comisia Europeană și Banca Mondială fac recomandări pentru noi acte normative, care să reglementeze aceste venituri. Mai mult decât atât, implementarea acestui proiect de lege este obligatorie pentru ca România să acceseze fonduri europene prin Planul de Redresare și Reziliență (PNRR).

Postarea care a scindat Internetul

„Stimați colegii (sic) astăzi, pe toate posturile de televiziune, au vorbit de mărirea salariilor la primari și de pensiile speciale. Cu tot respectul vă trimit să vedeți ce înseamnă o pensie specială și să nu primești nici cei 300 de lei ajutor”, a postat fostul cadru militar pe un grup de Facebook, conform jurnalul.ro.

Situația în care se găsește pensionarul este una ieșită din comun pentru cineva care beneficiază de pensie specială. În toate țările lumii, cadrele militare primesc beneficii monetare și indemnizații după încheierea serviciului. Totuși, situația pensionaților ar putea să se schimbe în România, după crearea actului normativ care condiționează fondurile PNRR.

Cerințele care trebuie îndeplinite

Pentru a obține fondurile europene via Planul de Redresare și Reziliență, executivul comunitar impune creșterea vârstei de pensionare și minimum 20 de ani de muncă. O altă modificare se referă la restrângerea situațiilor în care cineva se poate pensiona anticipat. Conform Băncii Mondiale, „modificările la planul de pensii militare care au avut loc în perioada 2015-2019 sunt de așteptat să aibă un impact pe termen lung, având ca rezultat scăderea treptată a cheltuielilor cu pensiile militare ca pondere din PIB și, în timp, reducerea generozității prestației în comparație. la prestaţia medie în sistemul general de pensii. În 2019, pensia medie a pensiei militare a fost de peste 3 ori mai mare decât prestația medie în sistemul general de pensii. În 2022, însă, raportul s-a redus la 2,4 ori.”

Modificările susținute ar face ca în anul 2047, cheltuielile aferente pensiilor să ajungă la sub 0,6% din produsul intern brut (PIB). Până în 2068, ele ar putea reprezenta mai puțin de 0,5% din PIB-ul țării.

Chiar dacă aceste schimbări pot stârni îngrijorare printre pensionarii actuali, ei trebuie să știe că modificările nu vor avea loc retroactiv. Persoanele care beneficiază în acest moment de pensie specială nu vor experimenta nicio modificare a cuantumului și nici nu vor fi nevoiți să întrunească unele condiții care vor deveni obligatorii pentru viitorii pensionari.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.