Infofinanciar > Lumea la zi > Un paradox juridic! Trump și Bolsonaro ar putea avea același sfârşit ca Al Capone
Lumea la zi

Un paradox juridic! Trump și Bolsonaro ar putea avea același sfârşit ca Al Capone

Trump a lansat o operațiune secretă
Foto: wired.com

Al Capone a fost un gangster. A fost implicat în multiple activități infracționale, inclusiv în asasinate, dar a fost arestat pentru evaziune fiscală. Doar acest lucru a putut fi dovedit împotriva lui, scrie presa din Brazilia

Cazul lui Al Capone are ceva paradoxal. Arestarea lui a fost ceea ce trebuia făcut, dar a fost încarcerat din motive greșite. Pedeapsa are două funcții principale. Prima este că scoate infractorul din circulație. Din acest punct de vedere, delictul pentru care banditul este arestat nu prea contează. Societatea devine mai sigură prin închiderea lui.

Dar pedeapsa are și o funcție de descurajare. Atunci când este aplicată, societatea le semnalează membrilor săi că nu trebuie să imite pașii infractorului. Aici, motivele devin mai importante, întrucât, pentru ca efectul de exemplu să se materializeze așa cum trebuie, trebuie să existe o coerență maximă între comportamentul pe care doreşte să-l reprime și sancțiune.

Unde dai și unde crapă

Într-un exemplu practic, ce lecție i-aţi da copilului dumneavoastră pornind de la cazul lui Al Capone? Să nu ucizi pe nimeni pentru a nu fi arestat pentru evaziune fiscală? Cam confuz, nu-i așa? Desigur, ai putea fi mai cinic și să-i spui copilului tău că trebuie să fie cuminte, altfel statul va găsi o modalitate de a-l aduce pe linie. Mesajul care ar rezulta de aici, însă, nu ar fi tocmai pro-social. Ar avea chiar un ton de sentinţă.

Acum, referitor la Trump și Bolsonaro. Americanul a devenit inculpat într-un caz confuz de contabilitate de campanie, iar brazilianului i-ar putea fi anulate în curând drepturile politice pentru infracțiuni electorale. Având în vedere că o eventuală revenire la putere a celor doi ar fi foarte rea pentru democraţie, nu critic aceste procese. Dar nu se poate să nu observăm că, întrucât aceştia au comis infracţiuni mult mai mari, precum o tentativă de lovitură de stat, o eventuală condamnare pentru aceste delicte minore ar lăsa să plutească un gust de Al Capone. Ar primi o pedeapsă necesară, dar din motive greșite.

Bolsanoro, interogat la sediul Poliţiei Federale

Fostul preşedinte brazilian Jair Bolsonaro a depus mărturie la sediul Poliţiei Federale despre presupusele sale tentative de a aduce în ţară bijuterii în valoare de milioane de dolari. Cele trei loturi de bijuterii, care includ coliere de diamante şi un model exclusiv de ceas Rolex, i-au fost oferite cadou de un prinţ saudit.

Bolsonaro a negat că ar fi acţionat în mod greşit. Este vorba de două loturi de bijuterii pe care dl Bolsonaro sau un apropiat al său au reuşit să le introducă în ţară şi un al treilea lot descoperit în rucsacul unuia dintre miniştrii fostului preşedinte, acesta din urmă fiind cel care a declanşat ancheta. Poliţia vamală l-a oprit pe ministrul în cauză, iar acela ar fi declarat că bijuteriile sunt destinate Primei Doamne. Bijuteriile au fost confiscate, apoi a început investigaţia. Dl Bolsonaro susţine că nu a făcut nimic greşit.