Infofinanciar > Lumea la zi > Trump, succes în sondaje! Acuzațiile și procesul i-au adus o mai mare popularitate ca oricând
Lumea la zi

Trump, succes în sondaje! Acuzațiile și procesul i-au adus o mai mare popularitate ca oricând

Donald-trump
sursă foto: thequint.com

Donald Trump se află situație specială, iar mediatizarea intensă a punerii sale sub acuzare a împărțit America în două părți, iar gradul de popularitate al acestuia în rândul cetățenilor ar fi crescut semnificativ. Se speculează faptul că fostul președinte va fi nominalizarea republicană în cazul alegerilor din 2024 pentru Casa Albă.

Un sondaj a al celor de la Reuters, realizat în zilele de miercuri și joi, imediat după audierea lui Trump, expune faptul că 49% dintre americani cred că această decizie ca Donald Trump să fie pus sub acuzare este corectă. În același timp, un procent de 84% dintre susținătorii democraților sunt de părere că acuzațiile sunt reale.

Cazul Donald Trump

Fostul președinte american Donald Trump a fost acuzat marți, 4 aprilie, de un număr de 34 de capete de acuzare pentru falsificare de documente, într-un caz istoric privind acuzațiile că a orchestrat „plăți pentru tăcere” către două femei chiar înainte de alegerile americane din 2016 pentru a împiedica publicarea informațiilor privind posibilele acte intime dintre aceștia.

Procurorii din Manhattan l-au acuzat pe Trump că a încercat să ascundă o încălcare a legilor electorale în timpul campaniei sale din 2016. „Nevinovat”, a spus Trump, în vârstă de 76 de ani, când a fost întrebat de judecător în instanță cum pledează. Purtând un costum albastru închis și o cravată roșie, Trump a stat cu mâinile încrucișate la masa apărării, înconjurat de avocații săi.

Procurorul Chris Conroy din New York a declarat: „Acuzatul Donald J. Trump a falsificat registrele de afaceri din New York pentru a ascunde o conspirație ilegală în scopul de a submina integritatea alegerilor prezidențiale din 2016 și alte încălcări ale legilor electorale”. În timp ce falsificarea registrelor de afaceri este, în sine, o infracțiune care se pedepsește cu cel mult un an de închisoare, aceasta este ridicată la rangul de infracțiune care se pedepsește cu până la patru ani atunci când este făcută pentru a avansa sau a ascunde o altă infracțiune, cum ar fi încălcarea legilor electorale.

Trump, pe toate rețelele de socializare

Procurorii au declarat în timpul audierii că Trump a făcut o serie de postări pe rețelele de socializare, inclusiv una în care amenința cu „moarte și distrugere” dacă va fi acuzat. Judecătorul le-a cerut părților „să se abțină de la a face declarații care ar putea incita la violență sau la tulburări civile”. Trump nu a spus nimic când a intrat în sala de judecată și nici când a plecat, aproximativ o oră mai târziu.

El a zburat apoi spre casă, în Florida, unde s-a adresat familiei, prietenilor și susținătorilor săi de la clubul Mar-a-Lago din Palm Beach, prezentând o serie lungă de nemulțumiri cu adresare către anchetatori, procurori și politicieni rivali. El a descris urmărirea penală din New York ca fiind o „interferență electorală”.

„Nu am crezut niciodată că așa ceva se poate întâmpla în America”, a spus atunci Trump. „Singura infracțiune pe care am comis-o a fost aceea de a apăra fără teamă națiunea noastră împotriva celor care caută să o distrugă”. Trump se confruntă cu o investigație penală separată de către un procuror de comitat din Georgia pentru a stabili dacă a încercat în mod ilegal să anuleze înfrângerea sa în alegerile din 2020 în acest stat. El se confruntă, de asemenea, cu două anchete ale Departamentului de Justiție al SUA conduse de un consilier special în ceea ce privește încercările de a anula rezultatele alegerilor din 2020 și modul în care a gestionat documentele clasificate după ce a părăsit funcția.

Procesul a fost amânat

Judecătorul Juan Merchan a stabilit următoarea audiere pentru data de 4 decembrie. Experții juridici au declarat că un proces ar putea începe abia peste un an, iar punerea sub acuzare sau chiar o condamnare nu îl va împiedica din punct de vedere legal pe Trump să candideze la președinție. „Ne vom lupta din greu”, a declarat Todd Blanche, un avocat al lui Trump, reporterilor după punerea sub acuzare. 

El a spus că, deși Trump era frustrat, supărat și furios din cauza acuzațiilor, „Este în continuare extrem de motivat. Și asta nu îl va opri. Și nu îl va încetini. Și este exact ceea ce se aștepta să se întâmple”, citează Reuters.