Infofinanciar > Info > Un nou record în România! Înregistrăm cele mai mari prețuri la energie din Europa
Info

Un nou record în România! Înregistrăm cele mai mari prețuri la energie din Europa

energie_electrica_sursa-economica.net
Foto: economica.net

România împreună cu țările vecine, Bulgaria și Ungaria, de care sunt cuplate fizic, au atins un prag record. Marți, s-au înregistrat cele mai ridicate prețuri medii la energia cu livrare în ziua următoare din Europa, de 268,5 euro/MWh, cu 27% mai mare față de ziua precedentă. 

Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) este o componentă a pieţei angro de energie electrică pe care se realizează  tranzacţii orare ferme cu energie electrică activă  cu livrare în ziua următoare zilei de tranzacţionare. Piaţa pentru Ziua Următoare pune la dispoziţia participanţilor un instrument funcţional pentru a realiza orar, pentru ziua de livrare, echilibrul între portofoliul de contracte bilaterale, prognoza de consum şi disponibilitatea tehnică a unităţilor de producere. Surplusul sau deficitul de energie electrică activă se poate echilibra prin vânzarea sau cumpărarea acesteia pe PZU. Participarea la această piaţă este voluntară şi este permisă tuturor titularilor de licenţă înregistraţi ca Participanţi la PZU (producători de energie electrică, furnizori şi operatori de reţea). Una din condiţiile obligatorii pe care un titular de licenţă trebuie să o îndeplinească  pentru înregistrarea la PZU este încheierea cu OTS a convenţiei de asumare a responsabilităţii echilibrării sau dovada transferării responsabilităţii echilibrării către altă Parte Responsabilă cu Echilibrarea. 

Prețul din ziua de miercuri, de 5 ori mai ridicat

Prețul mediu pentru ziua de miercuri, de 1,328 lei/KWh, este de aproximativ 5 ori mai ridicat decât prețul de achiziție (la care se adaugă celelalte tarife și TVA) pe care un furnizor îl poate factura consumatorilor casnici pentru a respecta plafonul de 0,8 lei/KWh, impus prin lege. Singurele state din UE cu prețuri apropiate de cele din România, Bulgaria și Ungaria sunt Grecia, cu un preț mediu pentru energia cu livrare în ziua de miercuri de 239,74 euro/MWh, și Italia, cu unul de 238,13 euro/MWh. Prețuri de peste 200 euro/MWh mai sunt înregistrate tot în state din Europa Centrală și de Est, în Croația, Slovenia (205 euro/MWh) și Serbia (225 euro/MWh). Singurele state din UE cu prețuri apropiate de cele din România, Bulgaria și Ungaria sunt Grecia, cu un preț mediu pentru energia cu livrare în ziua de miercuri de 239,74 euro/MWh, și Italia, cu unul de 238,13 euro/MWh. Prețuri de peste 200 euro/MWh mai sunt înregistrate tot în state din Europa Centrală și de Est, în Croația, Slovenia (205 euro/MWh) și Serbia (225 euro/MWh), conform Profit.ro.

Unitatea 1 a Centralei Nuclearelectrice de la Cernavodă a intrat în revizie

Potrivit datelor Transelectrica, unitatea 1 de la Cernavodă va redeveni funcțională de-abia pe 24 iunie.  Duminică, 8 mai, Unitatea 1 a Centralei Nuclearelectrice de la Cernavodă, cu o putere instalată de producție de 700 MW care poate acoperi aproximativ 10% din consumul intern, a intrat în revizie programată. În prezent, producția de energie nucleară se situează la jumătatea celei normale, de doar 700 MW.