Infofinanciar > Info > Un miliard de euro pentru securitate. România cumpără 54 de tancuri Abrams de la americani
Info

Un miliard de euro pentru securitate. România cumpără 54 de tancuri Abrams de la americani

Tanc Abrams
FOTO: universul.net

Armata României se va moderniza cu 54 de tancuri americane Abrams și 12 derivate pe șasiu de tanc în urma unei înțelegeri între executivul românesc și cel american. Costurile de achiziție au fost prezentat astăzi în Parlament.

Armata Română a cerut acordul Parlamentului pentru a achiziționarea a „54 de tancuri Abrams modernizate în varianta M1A2 și 12 derivate, pe șasiu de tanc, în uz, din stocul Armatei SUA; munitia și simulatoarele de instruire”.

Valoarea totală a programului este de 1.000.473.000 euro

Programul de înzestrare se va desfășura începând cu acest an, iar valoarea totală este de 1.000.473.000 euro. Membrii ai celor două Comisii din Parlament au hotărât cu unanimitate de voturi inițiativa Ministerului Apărării, prin Direcția generală pentru armamente, a procedurii de atribuire a contractului de achiziție aferent programului de înzestrare. Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente a explicat motivul pentru care România a ales achiziționarea acestor tipuri de tancuri.

„În ceea ce privește acest tanc mă amuz că toate lumea își închipuie „Ok, iau un tanc vechi”, fără să cunoască specificul american de modernizare a tancului. Dacă vorbim de aducerea unui tanc într-o companie, dezbrăcarea lui completă, tratarea lui cu un sistem de protecție și echiparea lui cu echipamente noi în conformitate cu varianta cerută de noi”, a explicat oficialul MApN în cadrul podcastului „Observatorului Militar”.

Tancul Abrams a fost ales dintr-un motiv „Foarte simplu. Pentru că Statul Major al Forțelor Terestre a considerat că pentru misiunea brigăzii pe care vrea să o întărească cu acest tip de tanc, Abrams e cel mai bun mijloc și are o unicitate în realizarea misiunilor”,  a adăugat Incicaș.

Vehiculul de luptă Abrams a fost prezentat prima oară în 2022 la BSDA

Vehiculul de luptă Abrams a fost prezentat ca variantă pentru România în cadrul Black Sea Defence and Aerospace (BSDA) în mai 2022. Trebuie precizat că General Dynamics operează deja în țara noastră un joint venture prin care construiește transportoare blindate de tip Piranha 5, o șenilată pentru care turelele, tunurile, mitralierele și mortierele sunt construite de România și de alte companii precum Elbit.

Aparte de mesajele transmise la standul General Dynamics, pe platforma Romaero armata americană a mai afișat un tanc M1A2 Sepv2, fiind de altfel bijuteria armatei americane.

„Noi îl folosim ca principalul tanc de luptă, este foarte mobil și are un sistem foarte avansat de control al focului. Are un echipaj format din patru oameni, un tun de 120 de mm cu diferite tipuri de muniție, dar și trei mitraliere de tipuri diferite. Tancul acesta e folosit în medii diferite. L-am folosit în zone diferite din lume, din Asia și Orientul Mijlociu. Reprezintă un sistem de arme foarte eficient. E foarte mobil, are o protecție balistică foarte bună și e rezistent, dar în același timp e foarte letal, are o foarte mare putere de foc , a precizat sergentul american Jesse Boell pentru hotnews.ro.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.