Infofinanciar > Info > România vrea să cumpere tancuri Abrams! Ministerul Apărării a explicat de ce preferă blindatele americane
Info

România vrea să cumpere tancuri Abrams! Ministerul Apărării a explicat de ce preferă blindatele americane

Tanc Abrams
Sursă foto: Black News

Generalul-maior Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente, a anunțat într-un episod al podcastului ”Observatorului militar” al MApN că Ministerul Apărării Naționale va solicita aprobarea Parlamentului pentru achiziționarea unui batalion de tancuri americane Abrams, precum și alte echipamente militare.

Potrivit generalului-maior Teodor Incicaș, tancurile Abrams sunt considerate cele mai avansate tancuri din lume din punct de vedere al tehnologiei, puterii de foc, mobilității și protecției. De asemenea, aceste tancuri sunt utilizate de mai multe armate importante din lume, ceea ce le face mai ușor de integrat în sistemul NATO și de a opera împreună cu alte forțe aliate.

Parlamentul României va aproba în curând achizițiile

„Zilele acestea vom trimite către Parlamentul României, pentru aprobarea prealabilă a Parlamentului, achizițiile care se referă la obuzierele propulsate pe șenile. De asemenea mașina de luptă a infanteriei pe șenile, sistemele de apărare aeriană cu bătaie scurtă și foarte scurtă, și două tipuri de rachete pentru avioane F-16. În același timp sunt pe parcursul de a merge spre aprobarea prealabilă a Parlamentului cererile noastre de aprobare a unei achiziții pentru un batalion de tancuri Abrams”, a explicat generalul-maior Incicaș.

Motivele pentru care România are nevoie de Abrams

Achiziționarea tancurilor Abrams ar fi o investiție strategică pentru consolidarea capacității de apărare a României și a poziției sale în regiune, în special în contextul războiului de la graniță. Incicaș preczează că tancul Abrams este „cel mai bun mijloc” pentru atingerea acestui obiectiv.

Întrebat de ce a ales România tancul Abrams, generalul a răspuns: „Foarte simplu. Pentru că Statul Major al Forțelor Terestre a considerat că pentru misiunea brigăzii pe care vrea să o întărească cu acest tip de tanc, acesta este cel mai bun mijloc și are o unicitate în realizarea misiunilor” a mai spus generalul.

Ce țări mai folosesc tancurile Abrams

Conform Politico, există câteva țări care utilizează variante mai vechi ale tancului Abrams, precum Australia, Irak, Egipt, Kuwait și Maroc. În plus, Polonia a comandat 250 de astfel de tancuri, programate să ajungă în 2024.

Australia operează tancuri Abrams M1A1, Irakul operează Abrams M1A1M și M1A2 SEP (sistem de protecție suplimentară), Egiptul operează Abrams M1A1 și M1A2, Kuweitul operează Abrams M1A2, iar Marocul operează Abrams M1A1 SA.

Țara cu cele mai multe tancuri Abrams în serviciu este Egiptul, cu peste 1.000 de modele mai vechi M1A1s, ca urmare a unui acord de coproducție de zeci de ani cu Statele Unite, informează Știrile Pro TV.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.