Infofinanciar > Info > România va cumpăra 129 de vehicule blindate de la americani! Ce arme vom mai primi din partea Statelor Unite
Info

România va cumpăra 129 de vehicule blindate de la americani! Ce arme vom mai primi din partea Statelor Unite

vehicule blindate americane
sursa foto military trader

Departamentul de Stat al SUA a aprobat o posibilă vânzare către România a 95 de transportoare de arme de mare tonaj (Heavy Gun Carriers Joint Light Tactical Vehicles – JLTV) și echipamente conexe, a anunțat marți Pentagonul.  

România solicitase anterior 35 de JLTV-uri, ceea ce ridică potențialul total de vânzare la 129 de JLTV-uri, în valoare de până la 104 milioane de dolari. Agenția de Cooperare pentru Securitate și Apărare a Pentagonului a notificat marți Congresul din SUA cu privire la această posibilă vânzare. 

În ciuda aprobării de către Departamentul de Stat, notificarea nu indică faptul că a fost semnat un contract sau că negocierile s-au încheiat. Pentagonul a precizat că Oshkosh Corp.OSK.N a fost contractorul principal pentru echipament, informează Reuters. 

România vrea să cumpere de la americani tancuri Abrams 

România intenționează să cumpere tancuri Abrams produse în SUA, a declarat marți un oficial al Ministerului Apărării responsabil cu achizițiile publice militare, citat de un oficial. 

Țara noastră a majorat cheltuielile pentru apărare la 2,5% din produsul intern brut în acest an, de la 2%, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina. România, care împarte o graniță de 650 km cu Ucraina, găzduiește un sistem american de apărare împotriva rachetelor balistice și, începând de anul trecut, are un grup de luptă permanent al alianței staționat pe teritoriul său. 

„Suntem în curs de a trimite cererea noastră (ministerului) de aprobare preliminară pentru a achiziționa un batalion de tancuri Abrams„, a declarat generalul-locotenent Teodor Incicaș, citat de publicația Ministerului Apărării Observatorul Militar. Incicaș conduce divizia de armament general a armatei. 

Incicaș a declarat că achiziția, odată aprobată, se va face printr-o tranzacție de la guvern la guvern. Calendarul pentru achiziție nu a fost însă menționat. 

Țări apropiate de granița cu Rusia, precum Polonia, Finlanda și Germania, încheie acorduri pentru a construi arme americane în Europa, negociind noi acorduri și căutând să accelereze contractele existente. 

România a cumpărat în decembrie drone americane 

În decembrie, Ministerul Apărării din România a semnat un acord pentru achiziționarea a șapte sisteme de avioane fără pilot Watchkeeper X de la firma israeliană de electronice de apărare Elbit Systems (ESLT.TA) pentru aproximativ 1,89 miliarde de lei. 

România își propune să își revizuiască industria de stat din domeniul apărării prin investiții în noi tehnologii pentru a stimula producția și exporturile în regiune, a declarat în decembrie ministrul său al economiei, a informat săptămâna trecută Reuters. 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.