Infofinanciar > Info > Nou ajutor financiar din partea statului! Între 600 și 1.000 de lei oferiți prin intermediul caselor de pensii
Info

Nou ajutor financiar din partea statului! Între 600 și 1.000 de lei oferiți prin intermediul caselor de pensii

Pensionari, Sursă foto: Impact.ro
Sursă foto: Impact.ro

Proiectul de ordonanță pe care Guvernul își propune să îl adopte luna aceasta vizează pensionarii care au venituri sub 3.000 de lei, aceștia ar trebui să primească un ajutor financiar între 600 și 1000 de lei.

Schema propusă printr-un proiect OUG este următoarea:

în cuantum de 1.000 de lei, dacă nivelul veniturilor lunare este de până la 1.500 lei, inclusiv;

în cuantum de 800 de lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 1.501 lei și 2.000 lei, inclusiv;

în cuantum de 600 de lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 2.001 lei și 3.000 lei, inclusiv.

Acest proiect este pus în dezbatere de cei la Finanțe care s-au gândit să acorde un ajutor financiar pensionarilor prin intermediul sistemului public de pensii. n proiect e preciza nivelul „veniturilor”, nu doar al celor din pensii. Acest lucru înseamnă că vor fi luate în calcul și alte venituri, pe lângă pensii, la încadrarea pentru ajutor. Se ține cont și de eventualele venituri din salarii și din indemnizația socială pentru pensionari.

Însă, nu e trecut nimic legat de activitățile independente sau chirii, dividende ori drepturi de autor. Așa că putem deduce că ele nu vor fi luate în calcul.

Ajutorul mult așteptat

Bnaii nu vor fi acordați deodată, ci în două tranșe, în lunile ianuarie și octombrie: în cuantum de 500 lei, dacă nivelul veniturilor lunare este de până la 1.500 lei, inclusiv; în cuantum de 400 lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 1.501 lei și 2.000 lei, inclusiv; în cuantum de 300 de lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 2.001 lei și 3.000 lei, inclusiv.

Banii vor fi acordați prin intermediul caselor de pensii și nu se vor lua în calcul la stabilirea plafonului prevăzut prin HG nr. 186/2009 – compensarea cu 90% a preţului de referinţă al medicamentelor. Tototdată, acest venit nu va putea fi executat silit prin poprire. Pentru ca toate cele precizate anterior să fie aplicate, proiectul de OUG trebuie să fie mai întâi adoptat de către Guvern și publicat în Monitorul Oficial, potrivit RomâniaTv.

Marius Budai nu exclude o a doua majorare a pensiilor în următorul an. „Suntem în pericol cu următoarele majorări și cu rezolvarea inechităților. Inechitățile nu se rezolvă decât cu impact bugetar. Nu cred că se gândește cineva sau poate când au scris PNRR s-au gândit să tăiem de la cei care au pensii mai mari, să dăm la cei cu pensii mai mici (…). Coaliția a luat o decizie acum și dacă în viitor coaliția va lua și alte decizii, și mă bazez pe experiența acestui an 2022, atunci când avem o vorbă” declară Marius Budai.