Infofinanciar > Lumea la zi > Un grup de presă rusesc controlat de Prigojin se închide în urma unei revolte! „Fabrica de troli” se desființează
Lumea la zi

Un grup de presă rusesc controlat de Prigojin se închide în urma unei revolte! „Fabrica de troli” se desființează

Prigojin Sursa foto: HotNews
Sursa foto HotNews

Holdingul media al lui Evgheni Prigojin se va închide, a declarat directorul unuia dintre punctele sale de difuzare, subliniind înrăutățirea situației șefului mercenarilor la o săptămână după prăbușirea unei scurte revolte organizate de luptătorii săi din Grupul Wagner. În cadrul unui acord care a pus capăt revoltei, Prigojin, un fost aliat al președintelui Vladimir Putin, a fost autorizat să plece în exil în Belarus, iar oamenilor săi li s-a oferit posibilitatea de a alege între a i se alătura, a fi integrați în forțele armate ruse sau a se întoarce acasă. 

Patriot Media, al cărui cel mai important canal de difuzare a fost site-ul de știri RIA FAN, a adoptat o linie editorială puternic naționalistă și pro-Kremlin, oferind în același timp o acoperire pozitivă a lui Prigojin și a grupului său Wagner. 

„Anunț decizia noastră de a ne închide și de a părăsi spațiul informațional al țării”, a declarat directorul RIA FAN, Evgheni Zubarev, într-un clip video postat sâmbătă târziu pe conturile de socializare ale holdingului. 

Zubarev nu a dat niciun motiv pentru această decizie 

Cotidianul rus Kommersant a relatat vineri că Roskomnadzor, autoritatea de supraveghere a comunicațiilor din țară, a blocat punctele de difuzare a presei legate de Prigojin, fără a oferi detalii. Organismul de supraveghere nu a putut fi contactat duminică pentru comentarii. 

De asemenea, presa rusă a relatat că o „fabrică de troli” care ar fi fost folosită de Prigojin pentru a influența opinia publică în țări străine, inclusiv în Statele Unite, a fost desființată. 

În postarea sa video, Zubarev a lăudat bilanțul Patriot Media, spunând că i-a apărat atât pe Prigojin, cât și pe Putin de atacurile opoziției anti-Kremlin, inclusiv pe criticul încarcerat al lui Putin, Alexei Navalny. 

Wagner și fondatorul său au primit aproape 2 miliarde de dolari din Rusia  

Grupul Patriot a lucrat „împotriva lui Alexei Navalny și a altor reprezentanți ai opoziției care au încercat cu adevărat să ne distrugă țara”, a spus el. În pofida revoltei eșuate, autoritățile ruse nu au scos oficial în afara legii Grupul Wagner, dar Putin a declarat marți că finanțele firmei de catering a lui Prigojin vor fi investigate. 

Oamenii lui Wagner au purtat unele dintre cele mai sângeroase bătălii din cele 16 luni de război din Ucraina, iar în rândurile sale au fost mii de foști deținuți recrutați din închisorile rusești. Sub conducerea lui Prigojin, grupul s-a transformat într-o afacere internațională tentaculară, cu interese miniere și luptători în Africa și Orientul Mijlociu, potrivit Reuters.

A fost înființată în 2014, după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea și a început să sprijine separatiștii pro-ruși din regiunea Donbas, în estul Ucrainei.