Infofinanciar > Esential > Exclusiv! Dan Dungaciu la podcastul „Hai România”: Ce i-a lipsit lui Evgheni Prigojin să câștige în fața lui Vladimir Putin
Esential

Exclusiv! Dan Dungaciu la podcastul „Hai România”: Ce i-a lipsit lui Evgheni Prigojin să câștige în fața lui Vladimir Putin

Exclusiv! Dan Dungaciu la podcastul „Hai România”: Ce i-a lipsit lui Evgheni Prigojin să câștige în fața lui Vladimir Putin
FOTO: EVZ-CAPITAL

În ediția de astăzi a podcastului Hai România, Ionuț Cristache l-a avut ca invitat pe reputatul profesor Dan Dungaciu. În contextul ultimelor evenimente care s-au derulat în Federația Rusă cei doi au făcut o analiză asupra retoricii folosite de Vladimir Putin pentru a condamna puciul eșuat inițiat de Evgheni Prigojin.

Analiza celor doi interlocutori nu s-a rezumat doar la cele menționat anterior, Dungaciu a oferit și câteva perspective asupra bazinului Mării Negre în speță Ucraina și Republica Moldova. Podcastul poate fi urmărit în integralitate pe canalul de Youtube Evz-Capital.

Autoritatea lui Vlamir Putin nu a fost șubrezită

În deschiderea discuției dintre cei doi Dungaciu subliniază faptul că puciul eșuat nu ar trebui înțeles ca o „șubrezire”a autorității de la Kremlin ba dimpotrivă, Vladimir Putin și-a consolidat puterea.

În ceea ce privește retorica folosită de acesta pentru a descrie acțiunea eșuată a liderului Wagner Evgheni Prigojin, trebuie menționat că discursul său s-a fundamentat pe livrabile care să liniștească o populație sătulă de conflictul ucrainean dar care în continuare își sprijină liderul.

„Comunicarea strategică pozitizează inclusiv negativitatea. Tot mesajul la unison a vorbit despre slăbirea regimului, nu e vorba doar de presa din România. Dincolo de cazul acesta, un dictator care iese dintr-o lovitură de stat iese mai puternic nu mai slab, a identificat, a curățat un câmp potențial de acțiune. În principiu o lovitură de stat eșuată nu șubrezeste liderul Putin a dat semnalul inclusiv în sistem, „nu ai cum să ajungi la mine”

A fost un mesaj liniștitor pentru populație, care se întreba cât de sus poate ajunge această conspirație și cât de implicat este Occidentul. Nu cred că acum este o mare angoasă în Rusia. Publicul a fost temperat, n-am văzut un sondaj, este clar că populația dorește o negociere, liniile roșii nu mai există, nord stream, barajul dărâmat”, a punctat Dan Dungaciu.

„Armata lui Evgheni Prigojin nu este ideologizată”

Revenind la „Bucătarul lui Putin” așa cum este denumit Evgheni Prigojin, Dungaciu consideră că zilele lui sunt numărate în sensul că faima acestuia se va diminua considerabil în perioada următoare.

Totodată, un alt aspect pe care l-a subliniat Dungaciu și care contrazice ideea rostogolită în spațiul public din România cum că Wagner a încercat o lovitură de stat. „ Între timp, Prigojin câștigă la Bahmut, rușii au ținut la lupta asta chiar dacă noi am minimalizat-o a fost o mare victorie pentru Rusia. Bahmutul l-a scos în față pe Prigojin, a făcut turnee s-a măsurat în sondaje, lumea a tolerat comportamentul lui Prigojin.

În momentul în care s-a pus problema semnării contractului, Prigojin care era o creație a sistemului ajunge să spună că nu este de acord. Mecanismul a fost mai cu seamă de acest tip, armata lui Prigojin nu este ideologizată, nu dai lovituri de stat cu armată care nu este ideologizată ca în cazul bolșevicilor”, a explicat Dan Dungaciu.