Infofinanciar > Lumea la zi > Un general rus acuză Pentagonul că intenționează să mute laboratoarele biologice din Ucraina
Lumea la zi

Un general rus acuză Pentagonul că intenționează să mute laboratoarele biologice din Ucraina

general rus sursa foto hotnews
sursa foto hotnews

Generalul-locotenent Igor Kirillov, șeful forțelor de apărare împotriva radiațiilor, chimică și biologică ale Forțelor Armate ruse, a declarat că extinderea rețelei de laboratoare biologice, pe baza cărora este posibilă crearea și stocarea componentelor armelor biologice, reprezintă o amenințare la adresa securității militare a Rusiei.

Pentagonul are în plan să transfere programele de cercetare biologică din Ucraina în republicile post-sovietice, în statele est-europene și baltice în cel mai scurt timp posibil pentru a se apropia de granițele Rusiei, a declarat sâmbătă generalul-locotenent Igor Kirillov, șeful Forțelor de apărare împotriva radiațiilor, chimică și biologică ale forțelor armate ruse.

„Pentagonul este pregătit să mute în scurt timp programele neterminate în Ucraina în alte state post-sovietice, precum și în statele est-europene, cum ar fi Bulgaria, Cehia și statele baltice. Extinderea rețelei de laboratoare biologice, care pot fi folosite pentru a dezvolta și stoca componente ale armelor biologice, reprezintă o amenințare la adresa securității militare a Federației Ruse. Spre deosebire de armele nucleare pe care Statele Unite le desfășoară pe teritoriile aliaților NATO, această politică a alianței în domeniul biologic face posibilă apropierea necontrolată de frontierele noastre”, susține acesta conform TASS.

Reuniune în Rusia privind armele biologice

O reuniune a părților semnatare ale Convenției privind armele biologice și toxice va avea loc săptămâna viitoare, la inițiativa Rusiei, iar acolo Moscova va prezenta dovezi ale încălcărilor comise de Statele Unite și Ucraina, a declarat sâmbătă generalul-locotenent Igor Kirillov, șeful forțelor de apărare împotriva radiațiilor, chimice și biologice ale forțelor armate ruse. „La inițiativa Federației Ruse, săptămâna viitoare va avea loc o reuniune a statelor părți la Convenția privind interzicerea armelor biologice și toxice pentru a examina nerespectarea de către Statele Unite și Ucraina a obligațiilor care le revin în temeiul tratatului internațional menționat”, a declarat Kirillov.

Generalul a adăugat că, în cadrul reuniunii, Rusia intenționează să prezinte dovezi fizice care să demonstreze că Statele Unite și Ucraina au încălcat articolele I și IV din Convenție. „Dorim ca organizațiile responsabile de supravegherea respectării convenției și comunitatea internațională să își concentreze atenția asupra unui număr de amenințări biologice”, a subliniat el.

În perioada 3-20 martie peste 158.000 de postări pe Twitter au fost depistate conținând diverse variante de cuvinte cheie precum, „bioweapons”, „biolabs”, „biowarfare” etc. (trad. „bioarme”, „biolaboratoare”, „bioluptă/biorăzboi” etc).

Teoria potrivit cărora Ucraina ar dezvolta arme biologice a început să fie răspândită în rândul adepților mișcării conspiraționiste QAnon imediat după ce Rusia a invadat Ucraina în dimineața zilei de 24 februarie. Revista Foreign Policy notează că adepți ai QAnon și canale pro-rusești de pe platformele social media au început să susțină că Rusia a declanșat atacuri aeriene împotriva Ucrainei pentru a o împedica să dezvolte arme biologice, potrivit HotNews.