Lumea la zi

Economia lui Putin se află în declin! Este Rusia pe drumul către o nouă criză financiară?

Putin, Sursă foto: Twitter
putin sursa foto twitter.com

Într-un interviu acordat vineri de către prim-vicepreședintele Băncii Centrale din Rusia,  Dimitrie Tulin, se arată că instituțiile bancare rusești au pierdut 24,95 miliarde de dolari, echivalentul a 1.500 de ruble. Pierderile suferite de au fost înregistrate în primele șase luni ale anului

Conform Reuters, Tulin a declarat că cca. două treimi din pierderile suferite de bănci se află în strânsă legătură cu operațiunile în valută. Mai mult, prim-vicepreședintele Băncii Centrale din Rusia, a continuat susținând că: „există mai mult de 50%  șanse” ca  totalitatea pierderile anuale să nu treacă de 1.500 miliarde de ruble, înregistrată în primul semestru, relatează Mediafax.ro.

Dimitrie Tulin a spus că majoritatea pierderilor au fost înregistrate de cele mai mari bănci ale Rusiei. Totalitatea pierderilor înregistrate de instituțiile bancare însumează 31,60 miliarde de dolari, adică 1.900 de ruble. În comparație cu creditorii de succes care s-au aflat în câștig. Aceștia au obținut un total de 400 de miliarde de ruble, echivalentul a 6,65 miliarde de dolari.

Oficialii ruși nu cred că se va repeta criza economică din 2014

Sistemul bancar din Rusia a parcurs o criză economică în perioada 2014-2017, în cadrul căreia autoritatea de reglementare a fost pusă în situația în care a trebuit să salveze mai mulți creditori și a retras licențele bancare de la sute de bănci slab capitalizate. Însă, conform lui Tulin, Banca Centrală din Rusia nu crede că va întâmpina din nou această problemă.

Criza cu care s-a confruntat Rusia în perioada 2014-2017 a afectat atât consumatorii, companiile, cât și ambițiile la Uniunea Economică Euroasiatică a lui Putin.  În timpul crizei financiare, guvernul a acaparat 60% din activele productive ale țării, transformând economia într-una deținută în mare parte de stat. Până în 2016, economia și-a revenit și a ieșit oficial din recesiune datorită creșterii cu 0,3% a PIB-ului. Rusia avea o rată a inflației de 5,0% și o rată a dobânzii de 10,0%.