Infofinanciar > Info > Un analist economic desființează măsurile Guvernului! Negrescu: Amânarea ratelor este un măr otrăvit, nu un cadou
Info

Un analist economic desființează măsurile Guvernului! Negrescu: Amânarea ratelor este un măr otrăvit, nu un cadou

Negrescu sursa foto DCBusiness ro
Sursa foto: DCBusiness.ro

Analistul economic, Adrian Negrescu atenția asupra măsurii Guvernului de a amâna rale creditelor.

Guvernul a decis adoptarea unui pachet de măsuri de sprijin pentru populație și companii cu o valoare estimată la peste un miliard de euro.

Ce măsuri impune proiectul Guvernului?

Programul propune ca principale puncte amânarea ratelor la bănci, bani în plus pentru bugetari și 700 de lei pentru toți pensionarii care primesc mai puțin de 2.000 de li. Acest proiect a fost destul de criticat de opoziție.

Totuși, Guvernul va micșora locurile de angajare, dar și cheltuielile bugetare.

„Despre amânarea ratelor, pot să spun că este un cadou, un măr otrăvit. Pentru cei care au posibilitatea să îşi plătească ratele în prezent, măcar o parte dintre ele, să plătească. De ce? Pentru că se va aplica probabil dobândă la dobândă, iar dobânzile vor continua să crească. Astfel încât, cei care îşi amână ratele, în nouă luni, vor avea de plătit un cost foarte foarte mare al împrumuturilor, mai mare ca în prezent. Sfatul meu este să plătească, să meargă să negocieze cu banca, să plătesca ceva la rate şi să nu amâne aceste rate, pentru că la un moment dat povara va fi foarte foarte mare”, a explicat Adrian Negrescu, analist economic, marţi, la Antena 3.

Rate mai mici- dobânda se poate înjumătăți

Românii care au rate mari la bancă pot face o schimbare pentru a plăti unele mai mici. Ei trebuie să își treacă contractele de credit de la ROBOR la IRCC. Sunt nevoiți să facă o cerere la care băncile trebuie să răspundă în maximum 60 de zile şi să încheie un act adiţional cu debitorii, susţine Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF).

Această măsură poate fi aplicată doar românilor care au luat credite după anul 2019. Aceștia pot plăti chiar o dobândă la jumătate, față de cei cu credite legate de ROBOR, potrivit zf.ro.

Inflația a atins un nou record

Inflația a ajuns la 13,8% în luna aprilie a anului 2022, conform Institutului Național de Statistică. Aceasta este cu mult peste așteptările Băncii Centrale, care estima o creștere de doar până la 12% a inflației, la mijlocul anului.

Inflația din aprilie a crescut cu aproape trei procente față de luna martie, când nivelul acesteia era de 10,15%.

O dată cu creșterea inflației au crescut și prețurile cu 3,7%, potrivit INS.

BNR a anticipat că în al doilea trimestru din 2022, prețurile vor depăși marginal două cifre, pentru a reveni ulterior.

Banca Centrală a recunoscut că prețurile cresc mult mai repede decât anticipase și a majorat dobânda de referință cu +0,75%, cel mai mare pas din ultimii 14 ani.