Infofinanciar > Info > Un an de război în Ucraina. Ce ajutor a acordat România? Câți bani am alocat pentru refugiați și echipamente militare
Info

Un an de război în Ucraina. Ce ajutor a acordat România? Câți bani am alocat pentru refugiați și echipamente militare

panorama.ro
sursă foto INQUAM Photos

România s-a bucurat în primele săptămâni ale războiului din Ucraina de o imagine foarte bună în presa internațională. Societatea civilă s-a mobilizat exemplar, alături de cetățenii de rând, pentru a ajuta ucrainenii care au fugit din calea războiului.

La un an de zile de la declanșarea războiului din Ucraina Guvernul României încă nu a emis un comunicat cuprinzător al ajutoarelor pe care le-a acordat Kievului. Oficialii au fost mult mai comozi în a comunica cifre despre pachetele de ajutoare umanitare sau politicile de susținere a refugiaților ucraineni decât despre armele pe care le-am trimis pe frontul din est. Se pare că rolul nostru a fost, în cele 12 luni de război, de hub logistic pentru refugiați și arme occidentale.

Peste 3 milioane de ucraineni au trecut prin România

Peste 3,2 milioane de refugiați ucraineni au trecut prin România în ultimele 12 luni, dintre care 2,5 milioane au beneficiat de sprijin direct de la Guvernul României sau de la parteneri. „În prezent, avem peste 107.000 de cetăţeni ucraineni care au ales să rămână în România, din care peste 47.000 sunt copii. România a fost şi este spaţiul de siguranţă şi linişte pentru valurile de refugiaţi ucraineni, iar acest lucru se vede în resursele alocate pentru asigurarea nevoilor de bază, cât şi pentru protecţia şi incluziunea acestora în comunităţile noastre: peste 500 milioane de euro alocate de la bugetul de stat şi partenerii internaţionali, 6 ministere implicate în Planul naţional de măsuri pe termen mediu şi lung, peste 20 de legi modificate şi adoptate pentru gestionarea persoanelor strămutate din Ucraina, peste 1.500 de autorităţi locale şi 300 de organizaţii neguvernamentale implicate în furnizarea de sprijin direct refugiaţilor din Ucraina”, se arată pe site-ul Guvernului.

Într-un comunicat de presă publicat pe site-ul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene de la începutul lunii februarie se precizează că decontarea cheltuielilor cu refugiații ucraineni s-a făcut și prin intermediul fondurilor europene. „La 6 februarie se deschide apelul pentru decontarea cheltuielilor efectuate pentru sprijinirea persoanelor refugiate, bugetul din fonduri europene fiind de 100 de milioane de euro”, informează MIPE, care transmite că cuantumul sprijinului este de 100 euro/săptămână, pentru o perioadă de maximum 26 de săptămâni.

Din informațiile Ministerului Sănătății, România a cheltuit peste 60 milioane de lei pentru asistența medicală a refugiaților, conform StirileProTv.ro. 20.000 de refugiați au avut nevoie de ajutor medical în timp ce 3.000 au fost internați la noi în țară. Pe de altă parte, la Suceava s-a format încă din primele săptămâni ale războiului un hub de gestionare a refugiaților.

Ajutoare militare din partea României

România a acordat și ajutoare militare Ucrainei, însă principalul nostru rol a fost de țară de tranzit pentru armele trimise de țările din Occident. Conform Institutului pentru Economie Mondială Kiel din Germania, România are unul dintre cele mai proaste scoruri când vine vorba despre transparența ajutoarelor către Ucraina, aflându-ne printre ultimele cinci țări din listă, cu un scor de 1,6 din 5.

România ar avea, conform IFW Kiel, angajamente totale în Ucraina în valoare de doar 110 milioane de euro, dintre care 80 milioane de euro în ajutoare umanitare și 30 milioane de euro în ajutoare militare.

Țara noastră a trimis în Ucraina ajutoare umanitare care au constat, în mare parte, în echipamente medicale. IFW Kiel indică la ajutoarele militare o „Tranșă de echipament militar în valoare de 3 milioane de euro, constând în combustibili, veste antiglonț, căști de protecție”, dar și alte arme trimise în Ucraina care nu au fost comunicate de Guvernul României.