Infofinanciar > Lumea la zi > UE va acorda un miliard de euro Turciei! Toți banii vor fi dedicați reconstruirii
Lumea la zi

UE va acorda un miliard de euro Turciei! Toți banii vor fi dedicați reconstruirii

euro, sursa foto dreamstime
Sursa foto: dreamstime

Uniunea Europeană (UE) și-a luat responsabilitatea de a acorda Turciei un ajutor sub forma unei sume de un miliard de euro. Președintele Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, a declarat că: „Nevoile supravieţuitorilor sunt enorme şi trebuie abordate de urgenţă”.

Luni, Comisia Europeană s-a angajat să ofere un sprijin ce constă într-un miliard de euro pentru restaurarea și reconstrucția Turciei şi 108 milioane de euro pentru asistenţă umanitară în Siria, după cutremurul din data de 6 februarie care a adus moartea a mai mult de 56.000 de persoane în cele două ţări.

Declarațiile oficialilor

Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a insistat asupra faptului că „nevoile supravieţuitorilor sunt enorme şi trebuie abordate de urgenţă”, în timpul conferinței ineternaționale de la Bruxelles.

De asemenea, în cadrul unei conferințe internaționale a donatorilor de la Bruxelles, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a aproximat valoarea daunelor din ţara sa la „aproximativ 97 de miliarde de euro”.

„Indiferent de statutul său economic, este imposibil ca o ţară să lupte singură împotriva unui dezastru de o asemenea amploare”, a precizat liderul turc, care a comunicat prin videoconferinţă.

Milioane de oameni au asistat la distrugerea caselor lor în zona atinsă de cutremur din sud-estul Turciei şi nordul Siriei.

Daunele provocate de cutremure

În cadrul unei conferințe de presă în Malatya, una dintre provinciile afectate de cutremure, Soylu, a declarat că bilanțul victimelor din Turcia include 6.660 de cetățeni străini, majoritatea sirieni, adăugând că autoritățile încă încearcă să identifice 1.615 victime.

Cutremurul și cutremurele puternice care au urmat au provocat rănirea a peste 115.000 de persoane în Turcia și au făcut ca milioane de oameni să se adăpostească în corturi sau să încerce să se mute în alte orașe.

Președintele Tayyip Erdogan a promis că va reconstrui casele în decurs de un an, dar vor trece multe luni până când mii de oameni vor putea părăsi corturile sau containerele și cozile zilnice pentru mâncare și se vor putea muta în locuințe permanente.

Soylu a declarat că guvernul intenționează să instaleze 115.585 de containere pentru tot atâtea familii în 239 de locații din întreaga regiune afectată. El a precizat că, până în prezent, au fost înființate 23 de situri și au fost montate 21.000 de containere, în care locuiesc 85.000 de persoane. El a spus că 433.536 de corturi au fost instalate de la cutremur în 354 de situri, adăugând că întreprinderile vor primi noi locuri de muncă temporare în următoarele 10 zile, potrivit mediafax.ro.

Promisiunile lui Erdogan

În timpul unei vizite efectuate duminică în Hatay, una dintre cele mai afectate regiuni, Erdogan a declarat că Qatar s-a angajat să trimită 10.000 de containere, care au fost folosite în timpul Cupei Mondiale de fotbal de la sfârșitul anului trecut.

Soylu a declarat că din cele 36.257 de clădiri care s-au prăbușit, au fost curățate molozul a 5.321, în timp ce 6.000 din cele 18.219 clădiri prevăzute pentru demolare imediată au fost dărâmate și molozul rezultat a fost curățat.

El a precizat că structurile prăbușite și cele programate pentru demolare imediată reprezintă doar 25% din lucrări, în timp ce alte clădiri puternic avariate care trebuie demolate și curățate reprezintă 75%, potrivit reuters.com.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.