Infofinanciar > Info > Comisia Europeană vrea prelungirea cu încă un an a reducerii voluntare de gaze. Această măsură ar consolida siguranța energetică
Info

Comisia Europeană vrea prelungirea cu încă un an a reducerii voluntare de gaze. Această măsură ar consolida siguranța energetică

Contor de curent, Sursă foto: Antena 3 CNN
Sursă foto: Antena 3 CNN

Reprezentanții Comisiei Europene au au venit cu propunerea să prelungească cu încă un an, până în martie 2024, reducerea voluntară cu 15% a consumului de gaze pe care statele membre o aplică din vara anului trecut ca măsură de urgență în contextul crizei energetice.

Se anticipează că acest domeniu de activitate va rămâne destul de dezechilibrat și în următoarele luni ,,iar prelungirea măsurii de economisire va garanta că suntem pregătiți pentru iarna viitoare”, a declarat comisarul european al Energiei, Kadri Simson.

Consumul de gaze s-a redus substanțial

Potrivit celor mai recente cifre colectate de executivul comunitar, națiunile UE și-au redus consumul de gaze cu aproximativ 19,2% în medie între august și ianuarie 2022, peste obiectivul de 15% pe care și l-au stabilit. Lituania (-40,5%) și Suedia (-40,2%) au avut cele mai mari reduceri, în timp ce Irlanda (-0,3%) a avut cele mai puține. Germania a înregistrat cea mai mare reducere a consumului (-19,4%), urmată de Italia (-18,6%), Franța (-17,1%), Polonia (-14,9%) și Spania (-13,7%) în rândul țărilor UE cu cele mai mari populații.

Bruxelles-ul consideră că menținerea efortului de a reduce consumul de gaze cu 15% față de nivelurile normale va contribui la asigurarea securității energetice, precum și la minimizarea volatilității prețurilor. „A contribuit semnificativ la atenuarea presiunilor determinate de întreruperea furnizărilor ruse”, a semnalat Comisia Europeană, potrivit Economedia.

Reducerea consumului duce la independență energetică

Cu toate acestea, executivul UE nu a clarificat cât din aceste economii se datorează reducerii utilizării voluntare și cât se datorează unei prăbușiri a cererii, cum ar fi din partea companiilor cu un consum mai mare de energie care și-au încetat activitatea din cauza costurilor ridicate. Comisia consideră că reducerea consumului va contribui la îndeplinirea obiectivului de stocare completă în proporție de 90% până în noiembrie 2023, pe care îl va anunța la sfârșitul iernii în emisfera nordică, când națiunile vor începe să stocheze din nou gazele pentru următorul sezon de iarnă.

În prezent, și după o iarnă destul de blândă în Europa, depozitele sunt la 55,7%, mult peste bariera de 40% considerată crucială pentru o reaprovizionare fără probleme până la sfârșitul lunii martie și mult peste nivelul de 25,66% de acum un an, la câteva săptămâni după începerea invaziei rusești în Ucraina.

Pe lângă prelungirea voluntară, Bruxelles-ul dorește ca țările membre să comunice CE statisticile privind economiile lunar, în loc de o dată la două luni, și cu informații specifice fiecărui sector. Propunerea Comisiei va fi considerată o procedură de urgență, ceea ce înseamnă că ar putea fi acceptată de cele 27 de state membre fără a fi necesară negocierea cu Parlamentul European, și va fi dezbătută în cadrul Consiliului miniștrilor energiei din 28 martie, potrivit Economedia.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.