Infofinanciar > Lumea la zi > Ursula von der Leyen, în vizorul deputaților europeni! Posibilă implicare în contractul vaccinurior Pfizer
Lumea la zi

Ursula von der Leyen, în vizorul deputaților europeni! Posibilă implicare în contractul vaccinurior Pfizer

Ursula Sursa foto IMPACT.ro
Sursa foto IMPACT.ro

Comisia COVID-19 a Parlamentului European îi va cere președintelui Comisiei Europene să se prezinte în fața comisiei. O invitație nedorită ar putea ajunge în curând în cutia poștală a Ursulei von der Leyen.

Eurodeputații care conduc comisia COVID-19 a Parlamentului European au decis să îi ceară președintelui Comisiei Europene să se prezinte public în fața comisiei, potrivit unei declarații trimise în exclusivitate pentru POLITICO de către președintele comisiei, europarlamentarul belgian Kathleen Van Brempt.

Afaceri obscure

Parlamentarii vor să o întrebe pe von der Leyen despre rolul ei în negocierea unui contract masiv de vaccinare împotriva coronavirusului, în valoare de mai multe miliarde de euro, semnat în plină pandemie. În perioada premergătoare acestui contract, ea ar fi schimbat mesaje text cu directorul executiv al Pfizer, Albert Bourla. „Uniunea Europeană a cheltuit o mulțime de resurse publice pentru producția și achiziționarea de vaccinuri în timpul pandemiei”, a declarat Van Brempt în comunicat. „Parlamentul are dreptul de a obține o transparență totală asupra modalităților acestor cheltuieli și a negocierilor preliminare care au condus la acestea.” Până în prezent, președintele Comisiei a evitat întrebările legate de ceea ce s-a întâmplat în acele luni cruciale.

Nici Ombudsmanul UE și nici Curtea de Conturi nu au reușit să facă lumină în aceste afaceri obscure. Parchetul European, care dispune de puteri juridice de care celelalte agenții de supraveghere nu dispun, a deschis o anchetă privind contractele de vaccinare, fără a preciza dacă președintele Comisiei este ținta acesteia.

Grupul COVID a analizat afacerea – al treilea și cel mai mare contract semnat cu Pfizer și cu partenerul său german BioNTech – și a audiat până acum atât Curtea de Conturi, cât și Ombudsmanul. Însă Bourla a refuzat citația, trimițând un subaltern în locul său.

„Transparența este esențială”

În conformitate cu regulile Parlamentului, invitația va fi trimisă președintelui Parlamentului, Roberta Metsola, care va decide apoi dacă îi va cere lui von der Leyen să participe la audiere. Metsola este membră a grupului de centru-dreapta al Partidului Popular European, același care a plasat-o pe președinta Comisiei în rolul său.

Invitația, dacă va sosi, nu are nicio forță juridică. Ca și Bourla, Ursula von der Leyen poate refuza să se prezinte. Dar, având în vedere că apelurile pentru o mai mare transparență devin din ce în ce mai puternice pe măsură ce scandalul de corupție Qatargate cuprinde Bruxelles-ul, ea ar putea simți că nu poate spune nu. Nu doar von der Leyen se află în vizorul eurodeputaților. Van Brempt a spus în declarația sa că comisia va cere, de asemenea, revocarea privilegiilor de acces la Parlamentul European ale Pfizer ca răspuns la refuzul lui Bourla de a depune mărturie. S-a mai întâmplat în trecut: Legiuitorii au votat pentru a interzice lobbyiștii Monsanto în 2017, după ce compania a refuzat să se prezinte la o audiere. Dar nu este automat – decizia ar trebui să fie aprobată prin intermediul proceselor interne ale Parlamentului. Iar deputații europeni individuali pot continua să înscrie lobbyiștii Pfizer ca invitați privați. 

Dar chiar și mișcările simbolice își au rostul lor, în timp ce instituțiile UE încearcă să repare prejudiciile recente aduse reputației lor.

„Transparența este esențială pentru a asigura încrederea cetățenilor noștri în instituțiile europene”, a explicat Van Brempt.