Info

Asociația Pro Infrastructură: 583 de km de autostradă și drumuri expres sunt în lucru, alți 355 km în procedură de licitare

economedia.net
FOTO:economedia.net

Asociația Pro-Infrastructura a transmis în cursul zilei de astăzi un raport prin care cartografiază situația infrastructurii rutiere din România.

Aflăm astfel că în România sunt în lucru 583 de kilometri de autostrăzi și drumuri expres, iar alți 355 de km sunt în procedura de licitare. Grupul de firme UMB, deținute de omul de afaceri Dorinel Umbrărescu, au ajuns la o cotă de piață de 57% ca număr de kilometri și 48% ca valoare, potrivit news.ro.

În aceste condiții reprezentanții ONG-ului nu pot decât să spere, ca noi toți de altfel, ca respectiva companie să își ducă până la capăt lucrările, respecând normele de calitate și termenele de livrare.  „Sperăm ca harnicii răzeşi moldoveni să rupă gura târgului şi să ne-o închidă pe-a noastră”, se arată în comunicatul ONG-ului.

Cota de piață a UMB

Asociația Pro-Infrastructura reprezintă o voce care se face auzită și de Parlamentul României, nu de puține directorul reprezentantul ONG-ului, Ionuț Ciuea, a introdus pe agenda publică situația infrastructurii rutiere din România.

După ce au finalizat monitorizarea independentă a proiectelor de autostradă și a drumurilor expres din România, reprezentanții Pro-Infrastructura au declarat următoarele

”583 kilometri contractaţi şi alţi 335 în licitaţie. Am actualizat tabelele de monitorizare independentă a autostrăzilor şi drumurilor expres veritabile aflate în execuţie şi în procedură de achiziţie publică lucrări”.

După ziua de joi, odată cu semnarea pentru 67 de kilometri de pe Autostrada A7 tronsonul Buzău Nord (Vadu Pașii) și Focșani Sud-Est ( Mândrești), cei de la UMB au ajuns să dețină în portofoliu realizarea a 331 kilometri de autostradă și drum expres.

Termenul de livrare pentru cei 400 de kilometri de autostradă: între 12 și 36 de luni

Valoarea totală a lucrărilor este de aproape 18 miliarde de lei fără TVA, cu o cotă de piață ( pe marile obiective rutiere) de 57% ca număr de kilometri și 48% ca valoare. Termenul de livrare pentru cei 400 de kilometri de autostradă care vor urma să fie dați în folosință de UMB oscilează între 12 și 36 de luni în funcție de complexitate lucrărilor.

Specialiștii estimează că tronsonul dintre Bacău și Pașcani ar urma să fie atribuit tot grupului de firme UMB chiar dacă o altă firmă, Danlin, a contestat procedurile de licitație pe fiecare din cele trei segmente. ”Şi, cel mai probabil, vor mai câştiga şi restul de 77,4 kilometri dintre Bacău şi Paşcani, chiar dacă Danlin a depus contestaţii pe fiecare din cele 3 segmente, potrivit news.ro.

Repetăm: sperăm ca temerile noastre privind capacitatea UMB de a livra 400 kilometri de autostradă şi drum expres în 12-36 de luni şi la o calitate corespunzătoare să fie complet nefondate şi harnicii răzeşi moldoveni să rupă gura târgului şi să ne-o închidă pe-a noastră”, au transmis reprezentanții ONG-ului.