Lumea la zi

Prețul energiei electrice atinge niveluri de necrezut! Creștere de 780% față de aceeași perioadă a anului trecut

energie electrică
FOTO:capital.ro

Tarifele energiei electrice la nivelul Uniunii Europene au înregistrat, joi, niveluri record. Sursa acestei probleme care afectează întregul continent este valul de caniculă care a lovit din plin statele europene dublat, bineînțeles, de ambițiile imperiale ale Rusiei, pusă la zid de Uniunea Europeana. În replică, Federația Rusă a limitat livrările de gaz către continent, conform Financial Times.

Tarifele energie electrice din Europa ajung la cote alarmante

Talonul energiei electrice la nivelul eurpean este calculează în funcție de prețul energiei electrice de bază din Germania. Acesta din urmă a cresut cu 5%, prin urmare, megawatt-ul a crescut și el țintind spre 425,5 euro.

Prețul energiei electrice față de aceeași perioadă a anului trecut este de cinci ori mai mare. Contractul francez echivalent a crescut și el cu 4% și depășește 600 de euro megawatt/oră pentru prima dată în istorie. În hexagon situația energiei electrice este mai îngrijorătoare, principala companie care furnizează energie electrică se confruntă cu probleme grave din cauza caniculei.

Compania de stat EDF a anunțat că-și va reduce capacitatea de producție cu 30% ca urmare a faptului că temperatura râului Rhone a crescut considerabil ceea ce face ca răcirea reactoarelor să fie problematică.

Tot în Franța problema energiei electrice pare că nu se mai termină, compania principală de stat furnizoare de energie electrică a înregistrat pierderi colosale de ordiunl miliardelor de euro, mai exact 8,3, din cauza faptului că, Rusia și-a limitat exportul de energie spre continent.

În aceste condiții guvernul Francez a fost nevoit să mărească plafonul de reducere a prețului la energia electrică cu o cincime încă din luna ianuarie a acestui an.

Pentru a putea face față consumului intern de energie electrică EDF a livrat chiar și propriilor competitori materie primă, la un preț sub nivelul pieții, pentru a contracara poziția de monopol.

Această modificarea în politica de livrare a materiei prime a afectat grav compania care se confruntă cu cele mai mari pierderi din istorie 5,3 miliarde de euro doar în șase luni.

Cum prețum energiei electrice este în raport direct cu tariful gazului, era de așteptat ca această explozie a prețului să aibă loc în condițiile în care și prețul gazului a crescut de patru ori.

De asemena și hubul olandez TTF s-a conformat celorlalți mari producători de energie electrică și a majorat tarifele cu 2%, megawattul oră a ajuns la 203,5 euro. Față de aceeași perioadă a anului trecut tariful energiei livrate de hubul olandez a crecut cu780%.

Gazoductul Nordstream 1 își limitează drastic exporturile către Europa

Reprezentanți ai companiei ruse Gazprom au afirmat luni că vor limita exportul de energie electrică prin gazoductul NordStream până la 20% din capacitate, motivul invocat fiind o problemă tehnică la o turbină.

Miercuri dimineață datele furnizate de NordStream au confirmat faptul că volumul livrat a fost de doar 20%, după ce anterior Rusia a mai redus odată fluxurile de energie livrată cu 40%, guvernele europene acuzându-l pe Vladimir Putin de faptul că folosește resursa energetică ca pe o armă economică, îndreptată spre Europa, ca răspuns la sancțiunile pe care le-a primit după ce a invadat Ucraina.

Cum nu se întrevede nicio urmă de comprmis între statele Occidentale și Rusia este de așteptat ca în perioada următoare economia zonei Euro să se afunde mai tare în datorii din cauza inflației și a costurilor mari de împrumut.