Esential

The Economist: Va putea Europa să țină luminile aprinse la iarnă? „UE a avut ghinion în războiul energetic cu Rusia”

lumina, curent, energie, sursă foto dreamstime
sursă foto dreamstime

În contextul războiului din Ucraina și al crizei energetice, Uniunea Europeană a luat decizia să accelereze investițiile și obiectivele planului Green Deal. Totuși, Germania se teme de o puternică lovitură economică, în acest context inflaționist global, odată cu renunțarea la gazul rusesc. Vă lăsăm cu o analiză publicată de The Economist în care se ia în calcul perspectiva socială a Europei în contextul războiului energetic cu Putin.

Războiul energetic al Europei devine total. După ce au interzis sau au promis că vor interzice importurile de petrol rusesc, liderii grupului de țări G7 au declarat pe 28 iunie că vor explora modalități de a limita prețul acestuia, precum și cel al gazului rusesc. Populațiile sunt pregătite pentru a simți durerea. Marea Britanie a sugerat că își va reforma piața de energie pentru a reduce influența gazelor naturale asupra prețurilor interne. Companiile franceze au cerut consumatorilor să reducă „imediat” consumul de energie.

Obiectivele tranziției către alte surse energetice

Unul dintre obiectivele unor astfel de manevre este de a priva Rusia de veniturile atât de necesare de pe urma sectorului energetic. Un altul este încercarea de a alunga criza energetică care planează deasupra Europei.

Cu doar o lună în urmă, părea că o criză energetică ar putea fi evitată. Pe măsură ce America și-a intensificat exporturile de gaz natural lichefiat (GNL), ponderea sa din totalul importurilor de gaze ale Europei a crescut de la 6% în septembrie 2021 la 15% în mai, în timp ce ponderea Rusiei a scăzut de la 40% la 24%. Gazul de care avea nevoie Europa de la vecinul său supărător încă curgea. Rusia a închis robinetele către Bulgaria, Finlanda și Polonia după ce au refuzat să plătească în ruble, așa cum a cerut, dar statele au cumpărat cantități reduse în primul rând. Rezervele continentului se puneau pe picioare într-un ritm record.

Loviturile primite de Europa pe piața gazului

Apoi s-au întâmplat două lucruri. Pe 8 iunie, un incendiu a închis instalația de lichefiere a gazului Freeport din Texas. Întreruperea, care se preconizează că va dura 90 de zile, a privat Europa de 2,5% din aprovizionarea cu gaze. O săptămână mai târziu, Gazprom, un gigant energetic rus, a declarat că aprovizionarea către Europa prin conducta Nord Stream 1 va scădea la doar 40% din capacitate, aparent din cauza returnării întârziate a unei turbine care este întreținută în Canada (Gazprom dă vina pe sancțiuni). Asta a luat încă 7,5% din necesarul Europei.

Există deja temerea că nu vom avea suficient gaz

Există puține alte surse alternative. Terminalele LNG funcționează la capacitate maximă. Puțin gaz mai poate curge prin conductele din Algeria, Azerbaidjan sau Norvegia. Repornirea zăcământului olandez de gaz Groningen, care a furnizat odată la fel de mult ca Nord Stream, dar a fost eliminat treptat după ce a provocat cutremure, este dificilă din punct de vedere politic.

Rezultatul, consideră Rystad Energy, o companie de consultanță, este că facilitățile de stocare a gazelor din UE vor fi pline cu două treimi până la sfârșitul lunii octombrie, sub ținta blocului de patru cincimi. Există chiar și teama că Nord Stream, care urmează să fie întreținut periodic în iulie, nu va reporni odată ce întreținerea se încheie. Dacă da, Europa ar putea intra în iarnă cu niveluri de stocare de doar 60%.

Energiile regenerabile nu pot fi o soluție viabilă pe moment

Acest lucru ridică întrebări cu privire la capacitatea continentului de a rămâne cald în această iarnă. Mai mult, generarea de energie pe bază de gaz a devenit sursa marginală de aprovizionare cu energie electrică în ultimul an în Europa de Vest, ceea ce implică faptul că costul acesteia este cel care stabilește prețurile la energie în întreaga regiune. Anul trecut, acest lucru s-a întâmplat în parte din cauza faptului că generarea de energie regenerabilă a fost împiedicată de secete (și, prin urmare, râuri slabe) și de vânturi insuficient de puternice. De data aceasta problema este că reactoarele nucleare din Franța necesită întreținere și funcționează la mai puțin de jumătate din capacitatea lor. Asta epuizează sursa de energie electrică a Europei, așa cum un val de căldură din sud crește cererea de răcire. Prețurile spot ale energiei electrice din Franța au fost în medie de 197 EUR (206 USD) pe megawat-oră în mai, comparativ cu 15 EUR în urmă cu un an.

O modalitate prin care Europa face față dezechilibrelor este prin comerț. Franța, cândva cel mai mare exportator de energie din regiune, cumpără acum energie electrică de la vecinii săi. Gazele retail sunt acum mai scumpe în Germania și Europa de Est, din cauza reducerii aprovizionării prin Nord Stream. Acest lucru va stimula fluxurile din Marea Britanie și Spania, care au terminale de GNL. Dar nu va crește oferta totală de combustibil și energie. Și există semne că, într-o criză, unitatea s-ar putea destrăma. Pe 29 iunie a rezultat că unul dintre primii pași ai Marii Britanii într-o situație de urgență ar fi oprirea gazului către Europa continentală.

Înapoi la cărbune

Țările UE se chinuie astfel să găsească alternative la gaz. Germania și-a anulat planurile de a retrage mai mult de o cincime din centralele sale pe cărbune în acest an. Austria, Marea Britanie, Franța și Țările de Jos au declarat că ar putea fie să amâne închiderea, fie să redeschidă centralele pe cărbune. Unele dintre cele șapte centrale nucleare europene care urmează să fie închise până la sfârșitul iernii ar putea, de asemenea, să rămână în funcțiune un pic mai mult. Cu toate acestea, chiar dacă toate măsurile vor fi adoptate, gazul va continua probabil să stabilească prețurile la electricitate. Un contract futures pentru energia „de bază” (adică, neregenerabilă) a Germaniei în decembrie se tranzacționează în prezent cu 25% peste costurile de generare a energiei pe bază de gaz, ceea ce sugerează că piața stabilește prețul într-o criză de gaz, plus o primă.

Europa a avut ghinion

Un deficit persistent de aprovizionare înseamnă că cererea va trebui să se adapteze. Prețurile mari ar putea face o parte din treabă. Dar raționalizarea poate fi impusă și companiilor care consumă gaz și energie, cum ar fi producătorii de îngrășăminte, sticlă și oțel. Cât de drastice sunt aceste curbe și dacă ajung să fie extinse la gospodării, va depinde, la rândul său, de două cărți speciale: temperaturile de iarnă pe continent; și măsura în care China își revine după blocajele cauzate de COVID-19 și consumă mai mult LNG. Europa a avut până acum ghinion în războiul său energetic cu Rusia. Dacă trebuie să ținem luminile aprinse până în primăvară, acum este nevoie de o schimbare.