Lumea la zi

UE amenință Washingtonul! Mașinile electrice reaprind războiul comercial transatlantic

SUA și UE Sursa foto G4Media.ro
Sursa foto: G4Media.ro

Atunci când vine vorba de mașini mai ecologice, cetățenii din Statele Unite sunt încurajați prin subvenții generoase să cumpere produse americane. Acest lucru a stârnit indignarea statelor europene.

Uniunea Europeană amenință Washingtonul din cauza noilor credite fiscale care au în vedere achiziționarea vehiculelor electrice. Statele europene vor modificarea acestor credite, având în vedere faptul că ele vor să se dezvolte din punct de vedere industrial cu ajutorul tranziției către tehnologia vehiculelor electrice.

Acest subiect va fi cu siguranță unul din cadrul întâlnirii dintre Vadis Dombrovskis, șeful Uniunii Europene pentru comerț și Katherine Tai, omologul său american.

„Acest lucru are potențialul de a deveni un nou Airbus-Boeing”, a transmis un diplomat comercial al UE. Acesta s-a referit la războiul comercial transatlantic care a durat 17 ani din cauza subvențiilor acordate producătorilor de avioane Airbus și Boeing.

UE ia măsuri împotriva acestei decizii americane

Cei de la Comisia Europeană au spus că această măsură este „o nouă și semnificativă barieră comercială transatlantică din partea SUA”. Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a spus că Uniunea Europeană chiar va intenta un proces împotriva Statelor Unite la Organizația Mondială a Comerțului.

De-a lungul timpului, s-a încercat soluționarea problemelor comerciale, lucru care s-a și întâmplat. Acum, însă, această subvenție reprezintă un nou start de conflict, mai ales că ar fi trebuit să se facă un front comun economic împotriva Rusiei pentru combaterea schimbărilor climatice.

„Am putea face fără un iritant comercial suplimentar între parteneri într-un context global atât de dificil”, a declarat Bernd Lange, președintele comisiei pentru comerț din Parlamentul European.

Protecționism deghizat?

Acest noi credite fac parte dintr-un pachet de măsuri fiscale, climatice și de sănătate din Statele Unite ale Americii, cunoscut sub numele Legea privind reducerea inflației, adoptat în luna august, conform POLITICO.

Un american poate cere o rambursare în valoare de 7.500 de dolari din costul unei mașini electrice din factură sa fiscală. Totuși, pentru a beneficia de acest credit, mașina trebuie să fie ansamblată în America de Nord. De asemenea, ea trebuie să aibă în compoziție o baterie cu un anumit procent de metale extrase sau reciclate în SUA, Canada sau Mexic. Ceea ce este de notat în acest caz, este faptul că regulile vor deveni din ce în ce mai dure.

Acest proiect de lege are în vedere reducerea dependenței Statelor Unite de China în ceea ce privește materialele esențiale din industria automobilelor electrice.

„Acest proiect de lege oferă stimulente puternice pentru a reduce dependența noastră de China pentru materialele esențiale care vor alimenta această industrie cheie și așteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu aliații și partenerii pentru a avansa obiectivele noastre climatice, pentru a consolida și diversifica lanțurile noastre de aprovizionare și pentru a aborda preocupările noastre comune cu privire la politicile și practicile Chinei care nu sunt de piață”, a declarat Adam Hodge, un purtător de cuvânt al biroului reprezentantului comercial Tai.Expertul în comerț la think thank-ul Bruegel, David Kleiman, a susținut faptul că această decizie a oficialilor americani reprezintă un regres în ceea ce privește clarificarea problemelor economice ale Comisiei Europene cu SUA.

„După ce au inventat anul trecut conceptul de ‘friend-shoring’, [Reprezentantul pentru Comerț al SUA], Trezoreria și afiliații par să rămână încet, dar sigur, fără inovații semantice pentru a masca politicile vădit protecționiste – ‘near-shoring’ fiind cea mai recentă creație de cuvinte oarecum demnă de dispreț.”

Proiect de lege discriminatoriu pentru statele europene

Acest proiect de lege a fost numit de ce de la Comisia Europeană fiind discriminatoriu și că încalcă normele OMC. Bruxelles-ul analizează acum dacă să urmeze exemplul Coreei de Sud și să inițieze un proces la Organizația Mondială a Comerțului, deși diplomații comerciali ai UE trebuie să discute încă modul în care să gestioneze noul iritant comercial. 

Anul trecut, UE a introdus noi norme de aplicare care permit represalii atunci când un litigiu comercial este blocat la OMC.

Kleimann a declarat că este probabil ca Comisia să procedeze cu prudență pentru a încerca să găsească o soluție diplomatică, cum ar fi eliminarea măsurii sau concesii în alte domenii. Dar a recunoscut că șansele unei astfel de rezolvări sunt reduse și a avertizat că această dispută ar putea foarte bine „să ducă în cele din urmă la prima măsură unilaterală de retorsiune a UE în temeiul regulamentului de aplicare reformat”.

Acest conflict nu se datorează doar lipsei de comunicare, ci situației politice în sine. În momentul în care UE și SUA căutau un compromis referitor la tarifele la oțel, a existat o înțelegere generală în statele europene cu privire la marja de manevră limitată, având în vedere faptul că au existat presiunile înainte de alegerile de la mijlocul mandatului din SUA.