Infofinanciar > Info > Dobânzi-cheie majorate de Rezerva Federală a SUA. Inflația în America atinge deja cote record
Info

Dobânzi-cheie majorate de Rezerva Federală a SUA. Inflația în America atinge deja cote record

fed
sursă foto: bloomberg.com

Dobânzile de referință sunt majorate semnificativ în Statele Unite ale Americii. Anunțul vine de la Rezerva Federală (Fed), instituţia bancară centrală din Statele Unite, care dorește reducerea inflaţiei şi atenuarea contraefectelor sancţiunilor impuse de Occident Rusiei. Gradul de inflație din America a atins recent cote record, la cel mai ridicat nivel din 1981 și până în prezent.

„Datele recente referitoare la cheltuieli şi producţie s-au atenuat. Cu toate acestea, câştigurile în materie de creare de locuri de muncă au fost robuste în ultimele luni, iar rata şomajului rămâne scăzută. Inflaţia se menţine la un nivel ridicat, reflectând dezechilibrele între ofertă şi cerere asociate pandemiei, preţurilor mai mari la alimente şi energie şi presiunilor generale asupra preţurilor. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei cauzează uriaşe dificultăţi la nivel uman şi economic. Războiul şi evenimentele asociate acestuia creează presiuni suplimentare în sensul creşterii inflaţiei şi afectează activităţile economice globale. Comitetul este foarte atent la riscurile inflaţioniste”, anunţă Comitetul Federal al Pieţelor Deschise (FOMC), un organism din cadrul Rezervei Federale (Fed), conform unui comunicat postat pe site-ul oficial şi vizualizat de agenţia MEDIAFAX și citat de stiripesurse.ro.

Aceasta va reprezenta una dintre cele mai rapide schimbări de viteză din politica monetară a SUA, căci cu aproximativ 4 luni în urmă, rata de politică monetară era aproape de zero, scrie zf.ro. În acea perioadă, Fed cumpăra obligaţiuni de miliarde de dolari în fiecare lună pentru a ajuta economia să se redreseze după pandemia de COVID-19.

Inflația record din SUA

Prețurile de consum ale amerinilor cresc considerabil. Potrivit datelor publicate în prima jumătate a lunii iunie de Departamentul Muncii din America, indicele preţurilor de consum a înregistrat o creştere de 9,1% în ritm anual în luna precedentă. Majorarea vine după un avans de 8,6% în luna mai. De la o lună la alta, preţurile au crescut cu 1,3% în iunie, după un avans de 1% în mai, scrie stirileprotv.ro.

În acest moment, Rezerva Federală încearcă prin diverse măsuri să atingă un grad ocupaţional maxim şi o rată a inflaţiei de 2% pe termen lung. Asta pentru că ritmul de creştere a preţurilor a depăşit estimările analiştilor care mizau pe un avans de 1,1% comparativ cu luna mai şi unul de 8,8% în ritm anual.

Una dintre măsuri face referire la dobânzile de referinţă care au fost majorată din nou cu 0,75%. „În susţinerea acţiunilor pentru atingerea acestor obiective, Comitetul a decis să majoreze intervalul ratei dobânzilor fondurilor federale până la nivelul de 2,25%-2,50% şi anticipează că va fi necesară continuarea majorărilor”, subliniază Comitetul Federal al Pieţelor Deschise (FOMC).

Notă redacție: Din respect pentru dumneavoastră, acest articol nu este însoțit de publicitate