Infofinanciar > Lumea la zi > America, profitor de război? Cum ar beneficia SUA de pe urma unui conflict între Serbia și Kosovo
Lumea la zi

America, profitor de război? Cum ar beneficia SUA de pe urma unui conflict între Serbia și Kosovo

SUA Sursa foto Tufts Now- Tufts University
Sursa foto: Tufts Now- Tufts University

Acuzații dure la adresa Staelor Unite vin de la Belgrad, unde ambasadorul rus din Serbia susține faptul că un nou conflict în Balcani ar fi „de folos” pentru administrație Biden în scopul acesteia de a convinge autoritățile de la Belgrad să se alăture țărilor care impun sancțiuni Moscovei.

„În ceea ce privește europenii, înțelegem că nu sunt independenți, fac ceea ce li se spune. Și un nou conflict ar putea fi de folos americanilor pentru a face Serbia și mai slabă, astfel încât să se alăture sancțiuniilor și, probabil, ei așteaptă-te ca Rusia să ajute Serbia în orice caz, ceea ce poate fi o povară prea mare pentru ea”, a spus ambasadorul Rusiei din Serbia, Alexander Botsan-Harcenko, într-un interviu pentru postul de televiziune Rossiya-24, citat de flux24.ro.

Acesta și-a continuat punctul de vedere, subliniind faptul că „nimic nu este o povară prea mare pentru Rusia când vine vorba de asistență pentru prieteni, frați, națiuni prietene”.

Liniștea temporară din Balcani

Între timp, situația tensionată din Balcani pare că apasă pedala de frână, căci Serbia şi Kosovo au încheiat recent un acord privond o problemă delicată ce a dat mari bătăi de cap autorităților în urmă cu puțin timp. Cele două state au ajuns la un consens privind disputa etnică în ceea ce privește circulaţia cetăţenilor peste graniţa lor. Vestea vine din partea liderilor Uniunii Europene (UE), mai exact de la şeful politicii externe a blocului comunitar, Josep Borrell.

„Avem un acord”, a declarat acesta într-un mesaj postat pe platforma Twitter. „Sârbii din Kosovo, precum şi toţi ceilalţi cetăţeni, vor putea călători liber între Kosovo şi Serbia folosind cărţile lor de identitate. UE tocmai a primit garanţii de la premierul (Albin) Kurti în acest sens”, continuă mesajul oficialului european.

De unde a pornit conflictul

Această recentă dispută a luat naștere de la declaraţia de independenţă a regiunii Kosovo, cu populaţie predominant etnic albaneză. Zona, care în trecut aparținea Serbiei, s-a declarat ca stat se sine stătător încă din anul 2008. Cu toate acestea, nici până în ziua de astăzi Belgradul nu a acceptat acest lucru și refuză încă să accepte independența kosovarilor.

Până acum, separarea Kosovo față de Serbia a fost recunoscută în mod oficial de către Statele Unite şi majoritatea membrilor Uniunii Europene, cu excepţia a cinci state, printre care şi România, dar nici de aliaţii Serbiei, Rusia şi China.