Infofinanciar > Lumea la zi > Ucraina spune că rachetele au explodat în Crimeea anexată. Rusia acuză că au fost vizați civili
Lumea la zi

Ucraina spune că rachetele au explodat în Crimeea anexată. Rusia acuză că au fost vizați civili

Război Ucraina, Sursă foto: Profimedia
Sursă foto: Profimedia

Ministerul ucrainean al Apărării a declarat luni că o explozie la Dzhankoi, în nordul peninsulei Crimeea, a distrus rachete de croazieră rusești destinate utilizării de către flota rusă din Marea Neagră.

Un oficial instalat de Rusia în peninsulă, care a fost anexată de Moscova în 2014, a declarat că explozia a fost provocată de drone cu șrapnel și explozibili și a vizat situri civile. O persoană a fost rănită.

Ucraina atacă

O declarație a direcției de informații a Ministerului ucrainean al Apărării a precizat că „O explozie în orașul Dzhankoi din nordul Crimeei ocupate temporar a distrus rachete de croazieră rusești Kalibr-KN în timp ce erau transportate pe calea ferată”.

În declarația de pe rețelele de socializare se precizează că rachetele, concepute pentru a fi lansate de pe navele de suprafață din flota rusă din Marea Neagră, au o rază de acțiune operațională de peste 2.500 km pe uscat și 375 km pe mare.

Ihor Ivin, șeful administrației din Dzhankoi, instalat de ruși, a fost citat spunând că orașul a fost atacat de drone și că un bărbat de 33 de ani a suferit o rană provocată de șrapnelul unei drone doborâte. Acesta a fost dus la spital și se așteaptă să supraviețuiască.

Rușii acuză că au fost vizați civilii

Reuters nu a reușit să verifice în mod independent nici rapoartele ucrainene, nici cele rusești.

TASS l-a citat pe Ivin spunând la televiziunea Krym-24 că o casă, o școală și o băcănie au luat foc, iar rețeaua electrică a suferit pagube.

Oleg Kryuchkov, un consilier al șefului instalat de Rusia în Crimeea, a declarat că atacul cu drone a vizat ținte civile.

„Toate dronele au vizat obiective civile. Una a fost lovită deasupra școlii tehnice Dzhankoi și a căzut între zona de instruire și o reședință studențească”, a declarat el pe canalul său de Telegram.

„Nu există situri militare în apropiere. Celelalte au fost doborâte în zone rezidențiale. Pe lângă explozibili, fiecare dintre ele avea la bord șrapnel”, a mai adăugat Kryuchkov.

În apropiere de Dzhankoi se află o bază aeriană militară rusă, oficialii ucraineni afirmând de mult timp că orașul și zonele înconjurătoare au fost transformate în cea mai mare bază militară moscovită din Crimeea.

Ucraina a organizat o serie de atacuri îndrăznețe asupra unor obiective din Crimeea. În august anul trecut, rachete au distrus mai multe avioane la o bază aeriană de pe coasta de sud-vest a peninsulei, iar autoritățile ucrainene au revendicat ulterior responsabilitatea pentru atac, potrivit site-ului reuters.com.

Actualizări

Forțele ucrainene au respins încercările Rusiei de a avansa în centrul micului oraș Bakhmut din estul țării, a declarat marți un general ucrainean de rang înalt. Bătălia de luni de zile pentru Bakhmut a devenit una dintre cele mai sângeroase din războiul de aproape 13 luni purtat de Rusia în Ucraina.

Xi este primul lider mondial care se întâlnește cu Putin de când Curtea Penală Internațională (CPI) a emis vineri un mandat de arestare pe numele liderului rus în legătură cu deportarea copiilor ucraineni în Rusia de la începutul războiului.

Kremlinul a declarat marți că Putin și Xi au avut un schimb de opinii „amănunțit” în prima lor zi de discuții și au discutat despre planul de pace al Chinei pentru Ucraina, fără a oferi detalii.

Ucraina așteaptă să afle dacă va avea loc o convorbire între președintele său Volodimir Zelenski și Xi, a declarat vicepremierul ucrainean Iiyna Vereșciuk într-un interviu publicat marți.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.