Infofinanciar > Lumea la zi > Ucraina reconstruită de Uniunea Europeană! Câte miliarde oferă europenii Kiev-ului
Lumea la zi

Ucraina reconstruită de Uniunea Europeană! Câte miliarde oferă europenii Kiev-ului

cladire-distrusa-ucraina
sursa europafm.ro

Comisia Europeană a declarat miercuri că este gata să propună un împrumut de 9 miliarde de euro pentru țara care a fost distrusă în urma invaziei rusești. Ajutorul vine în sprijinirea Ucrainei pentru avea o continuitate în funcționare. Aceast stat are nevoie de banii de la UE ca să respingă armata rusă și să creeze un mecanism de reconstrucție pentru momentul când războiul se va termina.

Suma pentru acest împrumut, 9 miliarde de euro, ar urma să fie împrumutați de Comisie de pe piețe în cadrul mecanismului de asistență macrofinanciară, susținut de garanții ale guvernelor UE. „Propunem să completăm ajutorul semnificativ pe termen scurt oferit până acum cu o nouă asistență macrofinanciară excepțională pentru Ucraina, în valoare de până la 9 miliarde de euro în 2022. Dar trebuie să ne gândim și la ziua de după, pentru efortul mai amplu de reconstrucție. UE nu va fi și nu ar trebui să fie singura care să contribuie la acest efort”, a declarat public, Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, conform Reuteres.

Pagubele din Ucraina depășesc 1000 de miliarde de dolari americani

Rusia a provocat până acum distrugeri în valoare de cel puțin 100 de miliarde de dolari în Ucraina, a declarat Oleg Ustenko, consilierul economic al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. De asemenea, oficialii ucraineni mai spun că reconstrucția Ucrainei ar trebui finanțată parțial din fondurile înghețate de sancțiunile impuse Rusiei. „Estimările preliminare pe care le-am efectuat arată că valoarea activelor pe care le-am pierdut deja, care au fost distruse de Rusia, se ridică la circa 100 de miliarde de dolari americani. Circa 50% dintre întreprinderile noastre nu mai funcţionează şi cele care încă funcţionează nu sunt la 100% din capacităţi.”, a declarat Ustenko în cadrul unei conversaţii online cu Peterson Institute for International Economics. 

Așadar, Uniunea Europeană vine în ajutorul țării cu propunerea unui împrumut înființând o platformă prin care se strând fonduri la nivel internțional pentru reconstrucția Ucrainei. „Acesta este motivul pentru care propunem o platformă de reconstrucție ca parte a acestui plan, condusă în comun de Ucraina și Comisie și care să reunească statele membre ale UE, alți donatori bilaterali sau internaționali, instituții financiare internaționale și alți parteneri care împărtășesc aceeași viziune”, a declarat doamna von der Leyen.