Lumea la zi

Ucraina primește 2,5 miliarde de euro de la Comisia Europeană! Ursula von der Leyen dorește ,,remedierea urgentă a problemelor”

Ursula von der Leyen Sursa foto Mediafax
Sursa foto Mediafax

Ursula von der Leyen, președinte al Comisiei Europene, a anunțat marți după-amiază că a transferat 2,5 miliarde de euro către Ucraina. Acest sprijin financiar a venit în contextul asistenței pentru acoperirea nevoilor curente, în lupta cu armata lui Vladimir Putin.

Ursula von der Leyen a precizat că va continua să susțină Ucraina cu tot ce va putea, pentru a ajuta la restabilirea țării. „Vom continua să susţinem Ucraina cât va fi necesar”, a transmis preşedintele Comisiei Europene.

Întrebată în lunile anterioare despre potențialul impact al crizei energetice în curs de dezvoltare din Europa asupra sprijinului acordat Kievului, Von der Leyen a declarat că a fi alături de Ucraina „are un cost ridicat, dar libertatea noastră, ordinea de pace internațională și democrația nu au preț”.

Pentru prima dată în istoria sa, UE a finanțat în comun ajutorul militar pentru a sprijini Ucraina în acest an, prin intermediul Facilității Europene Pentru Pace. Ursula von der Leyen a declarat că este probabil ca în viitor să se acorde și alt sprijin din partea acestui program și a descris recenta contraofensivă fulgerătoare a Ucrainei în nord-estul și sudul său ca fiind „o ridicare a spiritelor, nu numai în Ucraina, ci în toată Europa”.

Anunțul făcut de Ursula von der Leyen

Într-o postare pe Twitter, președintele Comisiei Europene a susținut că planul total de investiții ar ajunge la 18 miliarde în 2023, pentru a sprijini relansarea rapidă a Ucrainei.

„Comisia Europeană transferă Ucrainei încă 2,5 miliarde de euro. Plănuim să oferim 18 miliarde în 2023, prin tranşe constante, pentru remedierea urgentă a problemelor şi relansare rapidă, care să conducă la o reconstrucţie de succes”, a transmis Ursula von der Leyen, pe contul ei de Twitter.

Viktor Orban se opune inițiativei

Premierul Ungariei, Viktor Orban a declarat vineri că este împotriva inițiativei Comisiei Europene care-și propune furnizarea de asistență financiară către Ucraina, prin asumarea comună a acreditării de către statele Uniunii Europene. Ursula von der Leyen ar propune un plan ce presupune finanțarea țării lui Volodimir Zelenski cu 18 miliarde de euro în 2023 pentru acoperirea necesităților energetice, a serviciilor medicale, plata salariilor și a pensiilor. Dacă refuzul din partea Ungariei va persista, este posibil ca planul Consiliului Uniunii Europene să fie blocat, deoarece este necesară o unanimitate pentru aprobarea unor astfel de proiecte.

Viktor Orban a anunțat că nu este de acord cu asumarea în comun de către statele Uniunii Europene a creditelor pentru finanţarea Ucrainei. Premierul Ungariei a cerut asumarea asistenţei financiare pentru Ucraina în mod „corect şi proporţional”. Orban a susținut, conform site-ului Portofolio.hu citat de blacknews.ro, ca Bruxellesul să aibă o decizie privind suma totală a fondurilor pentru Ucraina, evidențiind că Executivul de la Budapesta va avea o contribuție anuală de 60-70 de miliarde de forinţi (147-172 de milioane de euro) prin acorduri bilaterale cu Kievul. „Aceste sume ar fi furnizate de Ungaria din bugetul naţional, în cadrul acordurilor bilaterale”, a transmis Viktor Orban.