Lumea la zi

Viktor Orban, sfidează orice! Interesul național, prioritatea numărul unu pentru Budapesta

journalofdemocracy.org
FOTO:journalofdemocracy.org

Viktor Orban, premierul Ungariei, se plasează încă odată împotriva liniei decizionale pe care o adoptă majoritatea statelor membre Uniunii Europene. De această dată, executivul de la Budapesta împiedică adoptarea planului european de oferi Kievului, asistența financiară pentru bugetul de anul viitor. Declarația a fost făcută de liderul partidului Fidesz, într-o conferința de presă susținută în capitala Ungariei, Budapesta.

În ceea ce privește condamnarea Rusiei, pentru ofensivă militară din Ucraina, atât Ungaria cât și UE adoptă același punct de vedere. Însă, Orban nu este dispus să pună interesele Ucrainei deaspura propriei țări.

Propunerea lui Orban

Alternativa lui Orban îi privește pe toți membrii Uniunii Europene, 27 la număr, și prevede ca fiecare membru să stabilească o sumă pe care fiecare stat este dispus să o acorde Ucrainei, ulterior, această sumă ar trebui distribuită în mod „proporțional și echitabil” între membri, fără a mai contracta împrumuturi externe.

Ungaria, potrivit declarațiilor premierului Orban, ar fi dispusă să acorde 60-70 de miliarde de forinți, echivalentul a 152-178 de milioane de dolari din bugetul Ungariei, dar în condiții bilaterale. Suma propusă de Orban, susține acesta, nu ar afecta interesele naționale ale Ungariei.

Executivul european a propus un pachet de sprijin financiar în valoare de 1,5 miliarde de euro, care ar urma să ajungă lunar în visteria bugetului ucrainean, în cursul anului viitor. Inițiativa legislativă va fi prezentată în cadrul Comisiei Europene în cursul acestei săptămâni.

Orban a primit nenumărate critici în ultima perioadă fapt ce va deteriora relațiile diplomatice între Bruxelles și Budapesta, notează Telex.

„Viktor Orban a luat UE ostatică, cerând, în esență, miliarde de euro în schimbul ridicării votului la orice, de la ajutorul pentru Ucraina la acordul global privind impozitul pe profit. Potrivit lui Orbán, miliardele sunt resurse ale UE pe care țara sa le merită în calitate de membru al UE. Cu toate acestea, Bruxelles le reține pentru că este îngrijorat de eroziunea valorilor democratice de la Budapesta și insistă ca Ungaria să implementeze mai întâi schimbări”, potrivit politico.eu.

Liderii europeni se dezic de oficialii Ungariei

Probleme diplomatice au început pentru Orban odată cu refuzul președintelui Parlamentului ceh, Marketa Pekarova Adamova și președintelui Senatului, Milos Vystrcil, de a se așeza la aceeași masă cu delegația ungară de la următoarea reuniune a președinților V4, care va avea loc vinerea viitoare.

De asemenea, Orban a fost criticat și de ministrul german de externe Annalena Baerbock, care a blamat acțiunea Ungariei de a bloca acordarea Ucrainei, un sprijin financiar care se ridică la 18 miliarde de euro, motivând că Budapesta nu ar trebui să „joace poker ” doar pentru a pune presiune asupra Bruxelles-ului în dezbaterea privind statul de drept.

Guvernul ungar a apelat de dreptul de veto pentru a se împotrivi pachetului de ajutor pentru Ucraina, după ce, în luna iunie a acestui an, Budapesta a refuzat să se pronunțe pentru adoptarea, la nivelul UE, a unui acord general care viza impozitarea societăților comerciale. Totodată Orban a demarat o campanie internă împotriva sancțiunilor impuse Rusiei. Acesta a precizat că adoptarea unor astfel de măsuri distrug economia europeană și apropie tot mai mult Uniunea Europeană de intrarea în război.