Infofinanciar > Lumea la zi > Fără gaz rusesc, Europa riscă să confrunte frigul în iarna 2023-2024. Ursula von der Leyen cere statelor să acționeze imediat
Lumea la zi

Fără gaz rusesc, Europa riscă să confrunte frigul în iarna 2023-2024. Ursula von der Leyen cere statelor să acționeze imediat

Depozite gaze, Sursă foto: C- Gaz Energy Distribuție
Sursă foto: C- Gaz Energy Distribuție

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat, într-un discurs de miercuri ținut în fața Parlamentului European de la Bruxelles, că membrii Uniunii Europene ar putea să se confrunte cu probleme majore iarna viitoare, în ceea ce privește umplerea rezervelor de gaze naturale. De aceea, oficialul European a subliniat că obţinerea resurselor de energie pentru iarna anului viitor „va fi chiar mai dificilă” decât în 2022.

De altfel, după ce Rusia a decis să oprească livrările de resurse naturale către blocul comunitar (în contextul sancțiunilor economice impuse declanșării războiului din Ucraina), statele membre UE au făcut efroturi considerabile pentru a-și putea face rost de gaze naturale în această iarnă.

Von der Leyen a mai atras atenția că statele europene își vor umple depozitele mult mai greu iarna viitoare, deoarece vor fi amenințate de tăierea completă a gazului rusesc, de un deficit în aprovizionarea globală cu gaz natural lichefiat (GNL) şi de cererea în creştere de GNL datorită refacerii economice a Asiei. În acest sens, oficialul a mai susținut că blocul comunitar ar putea înregistra un deficit de circa 30 de miliarde de metri cubi de GNL.

Măsuri urgente

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a mai precizat că statele trebuie să acționeze imediat. Aceasta a făcut referire la noile atribuţii de urgenţă propuse pentru a aproba mai repede proiectele de energie regenerabilă pentru a atenua eventuale probleme de aprovizionare.

În plus, Von der Leyen a scos la iveală importanţa susţinerii industriei europene în contextul preţurilor în creştere ale energiei. Aici, oficialul a făcut referire la decizia Comisiei Europene de a relaxa regulile stricte privind ajutoarele de stat pentru a ajuta companiile sub presiune, scriu cei de la Black News.

Avertisment din partea AIE

Reprezentanții Agenţiei Internaţionale a Energiei (AIE) au transmis că, în cazul în care Rusia ar sista complet livrarea de gaze către Europa, din depozitele statelor europene ar urma să lipsească circa 30 de miliarde de metri cubi de gaz. Astfel, acestea ar urma să fie umplute doar în proporție de 65% la începutul iernii 2023-2024, comparativ cu 95% cât este în prezent.

„ ‘Perna’ oferită de nivelurile rezervelor actuale, precum şi scăderea recentă a preţului gazului şi temperaturile neobişnuit de blânde, nu ar trebui să conducă la concluzii prea optimiste despre viitor”, au avertizat reprezentații AIE.

De asemenea, aceștia au subliniat condiţiile geopolitice şi economice mondiale din vara anului 2023 care vor îngreuna aprovizionarea şi completarea rezervelor.

În vara trecută, depozitele de gaze naturale au fost umplute cu ajutorul unor „factori-cheie care s-ar putea să nu se mai repete în 2023”, a menționat în cadrul unei conferințe de presă online directorul AIE, Fatih Birol.