Infofinanciar > Lumea la zi > Ucraina, o bombă cu ceas. Rusia nu se grăbește să câștige războiul
Lumea la zi

Ucraina, o bombă cu ceas. Rusia nu se grăbește să câștige războiul

rusia ucraina atlanticcouncil.org
sursă foto atlanticcouncil.org

Ambele armate au tancuri, artilerie și zeci de mii de soldați pregătiți să se confrunte pe câmpurile de luptă din Ucraina, într-o contraofensivă ucraineană mult așteptată împotriva Rusiei. Dar un lucru le diferențiază clar pe cele două tabere care se războiesc la graniță: timpul.

Ucraina resimte presiuni imense pe termen scurt din partea susținătorilor săi occidentali, deoarece Statele Unite și aliații săi tratează contraofensiva ca pe un test critic pentru a vedea dacă armele, antrenamentele și muniția pe care le-au trimis în grabă în țară în ultimele luni se pot traduce în câștiguri semnificative.

Dacă ucrainenii nu se ridică la nivelul așteptărilor, riscă o erodare a sprijinului occidental. Este o sursă de anxietate pentru înalții oficiali de la Kiev, care știu că, dincolo de mușchii și ingeniozitatea de pe câmpul de luptă, victoria s-ar putea reduce în cele din urmă la un test de voință între Kremlin și Occident și care dintre părți poate aduna mai multă putere de rezistență politică, economică și industrială, posibil pentru ani de zile de acum înainte.

Ucraina, o bombă cu ceas

Ca urmare, în Ucraina există sentimentul că efortul său de război se confruntă cu o bombă cu ceas.

„În țările care sunt partenerii noștri, prietenii noștri, așteptarea contraofensivei este supraestimată, supraîncălzită, aș spune”, a declarat ministrul ucrainean al apărării, Oleksi Reznikov, într-un interviu acordat săptămâna trecută la Kiev. „Aceasta este principala mea preocupare”.

Așteptările privind succesul militar reprezintă doar un punct de presiune pentru Ucraina. Anul viitor se anunță alegeri prezidențiale în Statele Unite, cu potențialul unei noi administrații republicane mai puțin favorabile.

Rusia nu se grăbește

În Rusia, președintele Vladimir Putin se confruntă cu propriile sale provocări, dar dă semne că operează pe un termen mult mai lung, îngreunat de limitări economice și militare, dar liber de presiunile politice interne care fac ca sprijinul occidental continuu pentru Ucraina să fie atât de nesigur.

După ce a mobilizat deja aproximativ 300.000 de recruți în septembrie anul trecut, Putin pune bazele unei posibile noi runde de recrutare, după ce a modificat legea astfel încât autoritățile ruse să poată recruta bărbați prin transmiterea online a unei „citații digitale”.

În conversații private, ministrul său al apărării, Serghei K. Șoigu, și-a exprimat dorința de a se implica pe termen lung, promițând să efectueze mai multe mobilizări dacă este necesar și subliniind că Rusia este capabilă să înroleze până la 25 de milioane de oameni în vârstă de luptă, a declarat un oficial european de rang înalt.

Economia Rusiei se află sub o presiune din ce în ce mai mare, iar sectorul său de apărare, la fel ca și cel occidental, se luptă să furnizeze suficient material pentru front. Dar Putin a definit efortul de război ca fiind o prioritate de top și un interes național vital, spunându-le rușilor într-un discurs de Anul Nou că „trebuie doar să luptăm, doar să continuăm” împotriva democrațiilor occidentale care intenționează să distrugă Rusia, scrie The Telegraph.