Infofinanciar > Lumea la zi > Ucraina a recunoscut! „Da, am doborât inegalabilul Kinjal rusesc”
Lumea la zi

Ucraina a recunoscut! „Da, am doborât inegalabilul Kinjal rusesc”

Rachetă rusească, sursa foto HotNews
sursa foto HotNews

Sâmbătă, 6 mai, forțele aeriene ucrainene au recunoscut că au folosit un sistem Patriot pentru a doborî o rachetă hipersonică rusească Kinjal în primele ore ale zilei de joi.

Dezvăluirea survine după ce vineri purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene, Iurii Ignat, a negat categoric relatările din presă pe această temă: „Nu este cazul, așa cum v-am informat în repetate rânduri (…) Nu au fost detectate rachete balistice”.

Cu toate acestea, contul de Telegram al Forțelor Aeriene a recunoscut sâmbătă că informația a fost corectă: „Felicităm poporul ucrainean pentru un eveniment istoric! Da, am doborât „inegalabilul” Pumnal (Kinjal în rusă)!”, au scris ei.

Ucraina a doborât „pumnalul” rus

„S-a întâmplat în timpul unui atac nocturn pe 4 mai pe cerul regiunii Kiev. Racheta X-47 a fost lansată de un MiG-31K de pe teritoriul Rusiei”, precizează sursa citată, făcând și o trimitere la „informații pe care inamicul le poate folosi.(…)Subliniem încă o dată că cei din conducerea militară au decis să nu facă publice informațiile privind doborârea rachetei X-47 Kinjal de către sistemul Patriot. Motivele sunt destul de clare. Totul la timpul său! Vă mulțumim pentru înțelegere! Împreună spre victorie!”, adaugă Forțele Aeriene.

Reamintim că Defense Express a relatat vineri că o rachetă rusească hipersonică Kinjal care a fost lansată joi spre o țintă din Kiev a fost doborâtă de sistemele antiaeriene ucrainene.

Potrivit specialiștilor din sector, resturile văzute aterizând la Kiev în ochii publicului erau într-adevăr o rachetă hipersonică rusă.

De ce au negat ucrainenii

Cel mai probabil, ucrainenii au negat inițial această informație pentru că nu au vrut ca rușii să fie la curent cu doborârea Kinjal și a capacităților armatei Ucrainei.

Informația a fost dezmințită vineri de oficialii de la Kiev, iar scriitorul ucrainean Oleksii Yarmolenko a declarat că Forțele Aeriene au ascuns informații despre incident pentru ca rușii să nu fie la curent.

Potrivit lui Yarmolenko, militarii care au doborât racheta au recunoscut ieri, în mod informal, informația, adăugând că membrii Forțelor Aeriene ucrainene au fost „foarte supărați” de publicarea informației.

Este posibil ca informația, care altfel ar fi o realizare cu adevărat semnificativă, să fi fost ținută secretă de autoritățile militare ucrainene pentru ca rușii să afle cât mai puțin posibil despre capacitățile antiaeriene ale sistemului Patriot și despre poziționarea acestuia cu interceptorii PAC-3 furnizați de americani.

Deoarece rușii descriu racheta X47M2 Kinjal ca fiind o rachetă „de neoprit”, iar Vladimir Putin a numit-o chiar o armă „invincibilă”, realizarea este cu atât mai impresionantă, potrivit HotNews.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.