Infofinanciar > Lumea la zi > Ucraina nu intenționează să lovească Rusia! Kievul a obținut un nou pachet de sprijin important pentru apărare
Lumea la zi

Ucraina nu intenționează să lovească Rusia! Kievul a obținut un nou pachet de sprijin important pentru apărare

Volodimir Zelensky și Olaf Scholz Sursă foto Digi24.v1
Sursă foto: Digi24

Ucraina nu intenționează să lovească ținte din Rusia, a declarat președintele Volodimir Zelenski în Germania. „Nu atacăm teritoriul rusesc”, a declarat el după discuțiile de la Berlin cu cancelarul Olaf Scholz. „Pregătim un contraatac pentru a elibera teritoriile cucerite în mod ilegitim”, a adăugat Zelenski. 

Scholz a garantat că va sprijini Ucraina „atâta timp cât va fi necesar”, promițând un pachet important cu arme în valoare de 2,7 miliarde de euro. Aceasta include tancuri germane avansate Leopard și mai multe sisteme antiaeriene pentru a apăra Ucraina de atacurile aproape zilnice și mortale ale rachetelor și dronelor rusești. 

Germania îl sprijină pe Zelenski în război 

Președintele Zelenski a descris noua tranșă ca fiind „cea mai mare de la începutul agresiunii la scară largă” din partea Rusiei în februarie 2022. Războiul a transformat atitudinea Germaniei față de Ucraina, trecând de la a fi un furnizor reticent de echipamente militare la practic dublarea contribuției sale peste noapte, spune Jenny Hill. Moscova acuză Ucraina că a lovit în mod repetat ținte din interiorul Rusiei, inclusiv un atac cu drone asupra Kremlinului din Moscova la începutul acestei luni. 

Ucraina neagă acuzațiile, subliniind în același timp că are dreptul legitim de a folosi forța și alte mijloace pentru a-și dezocupa complet teritoriile aflate în prezent sub controlul Rusiei. Acestea includ patru regiuni din sud și est, precum și peninsula Crimeea, anexată de Moscova în 2014. În cursul zilei de duminică, președintele Volodimir Zelenski se va deplasa în orașul Aachen, situat în vestul țării, pentru a primi prestigiosul Premiu Charlemagne – o distincție acordată pentru eforturile depuse în vederea promovării unității europene. 

Printre laureații anteriori se numără Winston Churchill, Papa Francisc și Bill Clinton. Președintele Zelenski a zburat în Germania din Italia în timpul nopții, avionul său fiind escortat de două avioane de vânătoare ale forțelor aeriene germane. 

Papa Francisc i-a spus președintelui ucrainean că se roagă pentru pace 

La Roma, liderul ucrainean s-a întâlnit cu președintele italian Sergio Mattarella și cu prim-ministrul Giorgia Meloni. De asemenea, el a avut o audiență privată cu Papa Francisc la Vatican. Suveranul pontif argentinian a declarat că se roagă în mod constant pentru pacea din Ucraina. Papa a subliniat, de asemenea, necesitatea urgentă de a ajuta „oamenii cei mai vulnerabili, victimele nevinovate” ale invaziei rusești. 

Într-o declarație de sâmbătă, Sfântul Scaun a precizat că Papa Francisc și președintele Zelenski „au discutat despre situația umanitară și politică din Ucraina cauzată de războiul în curs de desfășurare” în timpul întâlnirii care a durat aproximativ 40 de minute. Suveranul pontif argentinian și președintele Zelenski „au fost amândoi de acord asupra necesității de a continua eforturile umanitare pentru a sprijini populația”. 

Relații strânse între Vatican și Ucraina

Comunicatul a adăugat: „Papa a asigurat rugăciunea sa constantă și invocarea continuă către Domnul pentru pace – încă din februarie anul trecut” – când președintele rus Vladimir Putin a ordonat invazia la scară largă. Papa Francisc a declarat adesea că Vaticanul este pregătit să acționeze ca mediator în conflictul dintre Rusia și Ucraina. La începutul acestei luni, el a declarat că Sfântul Scaun lucrează la un plan de pace pentru a pune capăt războiului, precizând că misiunea „nu este încă publică. Când va fi publică, voi vorbi despre ea”. Dar relația dintre Ucraina și Vatican a fost uneori neliniștită. 

La câteva luni după ce a început războiul din Ucraina, Papa a declarat într-un interviu că invazia Moscovei a fost „poate cumva provocată”, potrivit BBC. Iar în august anul trecut, ambasadorul Ucrainei la Vatican a făcut pasul neobișnuit de a-l critica pe Papă după ce suveranul pontif s-a referit la Darya Dugina, fiica unei figuri ultranaționaliste rusești, ucisă de o mașină capcană, ca fiind o victimă „nevinovată” a războiului.