Infofinanciar > Lumea la zi > Volodimir Zelenski a ajuns la Roma! Președintele Ucrainei se va întâlni cu oficialii italieni, dar și cu Papa Francisc
Lumea la zi

Volodimir Zelenski a ajuns la Roma! Președintele Ucrainei se va întâlni cu oficialii italieni, dar și cu Papa Francisc

zelenski la haga
sursă foto LBCI

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a aterizat astăzi, pe dat de 13 mai 2023, pe aeroportul Ciampino din Roma. Cu ocazia acestei vizite, șeful statului ucrainean se va întâlni cu omologul său italian, Sergio Mattarella, cu premierul Italiei, Giorgia Meloni și cu Papa Francisc. Potrivit unor declarații realizate la sfârșitul lunii trecute, Sfântul Scaun este implicat într-o misiune de pace, pentru a reuși să pună capăt luptei purtate pe fronturile ucrainene între Armata Roșie și armata lui Zelenski. 

Zelenski a confirmat vizita ta oficială la Roma și pe contul său personal de Twitter, și a calificat această vizită ca fiind foarte importantă pentru „apropierea Ucrainei de Victorie”. 

Prima data în Italia de la începutul războiului cu Rusia 

Președintele Volodimir Zelenski se deplasează pentru prima data în cadrul unei vizite oficiale în Italia, încă de pe data de 24 februarie 2022, atunci când a început războiul.  

Televiziunile de stat italiene au raportat ca s-a instalat o zonă de interdicție aeriană deasupra Romei pentru siguranța oficialilor ucraineni și, de asemenea, polițiști înarmați au fost plasați strategic pe lângă clădirile înalte.  

Meloni l-a vizitat pe Zelenski la Kiev, în februarie, pentru a-l asigura de sprijinul continuu al Italiei pentru Ucraina, în ciuda faptului că unii dintre aliații săi, în special fostul premier Silvio Berlusconi, au legături strânse și de lungă durată cu Moscova. 

Se așteaptă ca întâlnirea cu papa să fie cea mai importantă parte a perioadei de timp petrecută de Zelenski în Italia. El s-a întâlnit anterior cu papa la Vatican în 2020 și cei doi au avut mai multe conversații telefonice de la începutul războiului. 

La începutul războiului, papa a încercat să adopte o abordare echilibrată în speranța de a fi un mediator, dar mai târziu a început să condamne cu tărie acțiunile Rusiei, comparându-le cu unele dintre cele mai grave crime împotriva Ucrainei în timpul erei sovietice. 

Întorcându-se dintr-o călătorie în Ungaria pe 30 aprilie, Papa Francisc a făcut un comentariu intrigant, dar derutant, despre implicarea Vaticanului într-o misiune pentru a încerca să pună capăt războiului. „Există o misiune în desfășurare acum, dar nu este încă publică. Când va fi publică, o voi dezvălui”, a declarat el reporterilor în timpul zborului său spre casă. 

Se fac eforturi mari pentru pacea internațională 

Francisc a pledat pentru pace practic săptămânal și și-a exprimat în repetate rânduri dorința de a acționa ca un intermediar între Kiev și Moscova. Până acum, oferta sa nu a reușit să producă niciun progres. 

Papa are o invitație permanentă din partea lui Zelenski de a vizita Kievul, dar Papa a declarat anterior că dorește să viziteze și Moscova ca parte a aceleiași misiuni de pace. 

Prim-ministrul ucrainean Denys Shmyhal s-a întâlnit cu papa la Vatican la 27 aprilie și a declarat că a discutat o „formulă de pace” propusă de Zelenski. 

Zelenski și echipa sa au promovat viguros planul de pace în 10 puncte al Kievului și i-au îndemnat pe liderii mondiali să organizeze un summit global pentru pace bazat pe aceste propuneri. 

Acesta solicită restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei, retragerea trupelor rusești și încetarea ostilităților, precum și restabilirea frontierelor de stat ale Ucrainei. Zelenski a declarat în repetate rânduri că planul nu este deschis la negocieri, potrivit Adevărul.

Papa a declarat că Vaticanul este dispus să facă „tot ceea ce este omenește posibil” pentru a ajuta la repatrierea copiilor ucraineni. Kievul estimează că aproape 19.500 de copii au fost duși în Rusia sau în Crimeea ocupată de Rusia din februarie 2022, în ceea ce condamnă ca fiind deportări ilegale.