Infofinanciar > Lumea la zi > Le mulțumește pentru sprijinul militar acordat sau le cere mai mult? Volodimir Zelenski a ajuns în Germania
Lumea la zi

Le mulțumește pentru sprijinul militar acordat sau le cere mai mult? Volodimir Zelenski a ajuns în Germania

Olaf Scholz și Volodimir Zelenski; sursă foto: realitatea.net
sursă foto: realitatea.net

Președintele Volodimir Zelenski a a ajuns la Berlin. Aceasta este prima vizită a lui Zelenski în Germania de la începutul războiului pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei. Zelenski a venit din Italia, unde s-a întâlnit cu prim-ministrul italian, Giorgia Meloni, cu președintele italian, Sergio Mattarella și cu Papa Francisc.

„Deja la Berlin. Arme. Un pachet puternic. Apărare aeriană. Reconstrucție. UE. NATO. Securitate”, a declarat Volodimir Zelenski pe Twitter.

Guvernul german a oferit cel mai mare pachet de ajutor militar de la începutul războiului

Președintele încearcă să obțină sprijin suplimentar înaintea unei contraofensive mult așteptate, despre care Zelenski a declarat recent că ar putea fi amânată din cauza unor probleme legate de echipamente.

În cea mai mare parte a anului 2022, guvernul german a adoptat o abordare foarte prudentă în ceea ce privește înarmarea Ucrainei cu armament greu, permițând doar ca tancurile Leopard 2 și Leopard 1 de fabricație germană să fie furnizate de acesta și de alte țări la începutul anului. Acum, Germania este unul dintre principalii furnizori de asistență financiară și militară a Ucrainei. Cel mai recent și cel mai mare pachet de ajutor al Germaniei pentru Ucraina a fost anunțat la 13 mai, acesta include 2,9 miliarde de dolari în asistență militară, ce va include tancuri, sisteme antiaeriene și muniție.

Ministrul Apărării, Boris Pistorius, a declarat că Berlinul a dorit să arate prin ultimul pachet de arme „că Germania este serioasă în sprijinul său” pentru Ucraina. „Germania va oferi tot ajutorul pe care îl poate oferi, atât timp cât va fi nevoie”, a spus el, potrivit kyivindependent.com.

De ce s-a dus Zelenski în Germania?

Vizita așteptată a lui Zelenski în weekend este considerată la Berlin ca un semn că relațiile dintre Ucraina și Germania s-au îmbunătățit semnificativ după o perioadă dificilă. Kievul a fost mult timp suspicios față de dependența Germaniei de energia rusă și de sprijinul acordat gazoductelor Nord Stream care ocolesc Ucraina, apărate de cancelarul de atunci Angela Merkel. Succesorul ei, Olaf Scholz, a fost de acord să elimine treptat importurile de energie rusească după invazie, dar inițial a ezitat să furnizeze Ucrainei arme letale, temându-se că Germania ar putea fi atrasă în conflict.

În condițiile în care Washingtonul, Varșovia și Londra sprijineau mai deschis eforturile Ucrainei de a se apăra, Berlinul s-a ales cu un umăr diplomatic rece din partea Kievului.

Deși a întârziat să ofere ajutor militar, Germania a devenit de atunci unul dintre cei mai mari furnizori de arme pentru Ucraina, dând în mod crucial undă verde pentru livrarea de tancuri de luptă moderne, cum ar fi propriile sale Leopard 1 și 2, împreună cu sisteme antiaeriene sofisticate necesare pentru a se apăra de atacurile cu drone și rachete.

Noul pachet de ajutor militar, raportat pentru prima dată de săptămânalul german Der Spiegel, include 30 de tancuri Leopard 1 A5, 20 de transportoare blindate pentru trupe Marder, peste 100 de vehicule de luptă, 18 obuziere autopropulsate, 200 de drone de recunoaștere, patru sisteme antiaeriene IRIS-T SLM și alte echipamente de apărare aeriană. Aceasta vine după ce comandanții militari ucraineni au declarat că trupele lor au recucerit mai mult teritoriu de la forțele rusești în apropierea orașului Bakhmut din estul țării, pe fondul speculațiilor privind o posibilă contraofensivă a Kievului.