Infofinanciar > Lumea la zi > Ucraina încă așteaptă muniția promisă de Uniunea Europeană. Ambasadorii UE nu reușesc să se pună de acord
Lumea la zi

Ucraina încă așteaptă muniția promisă de Uniunea Europeană. Ambasadorii UE nu reușesc să se pună de acord

Munitie iraniana,
FOTO: usni.org

La două săptămâni după ce UE a anunțat un acord istoric pentru a oferi Ucrainei o grămadă de muniție, blocul comunitar este încă în curs de a rezolva aspectele juridice specifice privind punerea în aplicare efectivă a acestuia.

Această dispută a blocat un plan inedit de achiziționare în comun de muniție pentru Ucraina. Ambasadorii UE s-au întâlnit miercuri pentru a discuta această problemă, dar nu au reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește unul dintre aspectele cheie, potrivit mai multor diplomați care au cunoștință despre negocieri.

Mai multă muniție pentru Ucraina

Mărul discordiei rămâne dacă aceste contracte de armament vor merge exclusiv către companii din UE (și cum să le definim din punct de vedere juridic) sau dacă vor fi deschise și producătorilor din afară. Franța face presiuni pentru ca banii să rămână în interiorul granițelor UE, au declarat mai mulți diplomați. Iar Grecia și Cipru susțin Parisul, într-o mișcare despre care unii dintre diplomați au spus că este legată de dorința lor de a evita ca contractele să ajungă la producătorii turci.

Doi diplomați au adăugat că, de asemenea, Comisia Europeană, executivul UE, trebuie să depună mai multă muncă pentru a cartografia capacitatea companiilor din Uniune înainte de a se ajunge la un acord final.

În condițiile în care această problemă a fost blocată, ambasadorii s-au concentrat miercuri, în schimb, pe finalizarea unei părți mai puțin controversate a acordului: Un acord privind donarea unor mari cantități de muniție Kievului. Diplomații, care au vorbit sub protecția anonimatului pentru a discuta despre discuțiile sensibile, au declarat că ambasadorii au finalizat un acord privind planul de donații în timpul întâlnirii, adăugând că textul juridic este așteptat să fie publicat oficial săptămâna viitoare.

Un miliard de euro va fi alocat Ucrainei pentru stimularea producției de arme

Acordul de achiziție comună a luat naștere rapid în ultimele săptămâni, pe fondul temerilor că Ucraina nu mai are cochilii pentru a ține piept asaltului neînduplecat al Rusiei. Dar, în ciuda grabei de a aproba acordul care are ca scop să furnizeze Ucrainei 1 milion de cartușe în următoarele 12 luni problema rămâne fragilă.

Pe lângă disputele continue legate de textul cu litere mici, există îngrijorări legate de faptul că industria de apărare a UE nu are capacitatea de a produce rapid cantitatea dorită de obuze. Obiectivul UE este de a lansa planul în trei părți simultane.

În primul rând, va aloca 1 miliard de euro pentru a rambursa țările care pot dona imediat muniție și, eventual, rachete din propriile armate sau pentru a redirecționa comenzile primite.

Apoi, va pune deoparte încă 1 miliard de euro pentru a cumpăra împreună mai multă muniție pentru Ucraina și pentru a înlocui obuzele donate de Europa. În cele din urmă, dorește să exploreze modalități de a stimula capacitatea Europei de a fabrica armele de care are nevoie în anii următori, potrivit politico.eu.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.