Infofinanciar > Lumea la zi > Ucraina, de 10 ori mai săracă de când a început războiul! De câți bani au nevoie autoritățile de la Kiev
Lumea la zi

Ucraina, de 10 ori mai săracă de când a început războiul! De câți bani au nevoie autoritățile de la Kiev

Sărăcie Ucraina, Sursă foto: Agora md
Sursă foto: Agora md

În urma ofensivei rușilor în Ucraina, directorul regional de țară al Băncii Mondiale pentru Europa de Est, Arup Banerji, a constatat că în acest stat s-a înregistrat deja o creștere de zece ori a sărăciei în acest an. În ultimul timp, rușii au țintit în principal infrastructura civilă din orașele ucrainene.

„Dacă acest lucru continuă, perspectivele vor fi mult, mult mai dificile”, a susținut oficialul.

„Pe măsură ce iarna începe să muște cu adevărat… cu siguranță până în decembrie sau ianuarie, și dacă casele nu sunt reparate… ar putea exista un alt val intern de migrație, de persoane strămutate în interiorul țării”, a mai completat acesta.

Ucrainenii cer bani

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat că țara sa are nevoie cât mai repede de aproximativ 55 de miliarde de dolari. Această sumă va fi folosită pentru a acoperi deficitul bugetar estimat pentru anul viitor (38 de miliarde de dolari) și pentru a începe să reconstruiască infrastructura critică, inclusiv școlile, locuințele și instalațiile energetice (17 miliarde de dolari).

Oficialii ucraineni au subliniat că au nevoie de asistență financiară continuă și previzibilă pentru a menține guvernul în funcțiune, în timp ce încep reparațiile critice și reconstrucția.

Banerji a transmis că apelul lui Zelenski, transmis în timpul reuniunilor anuale ale Fondului Monetar Internațional și ale Băncii Mondiale, a primit răspunsuri pozitive, scriu cei de la Black News.

„Cele mai multe țări au indicat că vor sprijini financiar Ucraina în următorul an și, prin urmare, acesta este un rezultat foarte pozitiv”, a spus oficialul Băncii Mondiale.

„Douăzeci și cinci la sută din populație va trăi în sărăcie până la sfârșitul anului, față de puțin peste 2% înainte de război”; „Numărul ar putea crește până la 55% până la sfârșitul anului viitor”, a completat Banerji.

Ucraina a primit împrumuturi de 35 de miliarde de dolari

Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a declarat în această săptămână că mai mulți „prieteni” ai Ucrainei au decis deja să ofere statului condus de Zelenski 35 de miliarde de dolari sub formă de granturi și împrumuturi în 2022. Însă, afirmă Georgieva, nevoile Ucrainei rămân „foarte mari” în 2023.

Mai mulți reprezentanți ai FMI se vor întâlni săptămâna viitoare cu liderii Ucrainei la Viena pentru a discuta despre planurile bugetare ale țării.

Arup Banerji a mai susținut că Ucraina și-a redus deja planurile bugetare la minimum, fondurile fiind destinate finanțării salariilor și pensiilor, cheltuielilor militare și serviciului datoriei interne. Astfel, bugetul a fost constituit din 700 de milioane de dolari, sumă care a fost utilizată pentru cheltuieli de capital.

„În cazul în care Ucraina nu va reuși să obțină un sprijin suficient, va trebui fie să tipărească mai mulți bani, într-un moment în care inflația se situează deja în intervalul de 20 de procente, fie să reducă și mai mult cheltuielile sociale”, a mai susținut Banerji.