Infofinanciar > Lumea la zi > Uber, trimisă în judecată pentru concurență neloială! Dar la Paris
Lumea la zi

Uber, trimisă în judecată pentru concurență neloială! Dar la Paris

Uber Sursa foto dreamstime.com
Foto: facebook.com

Circa 2.500 de șoferi de taxi din Franța au acuzat Uber de concurență neloială.  Ei spun că gigantul de ride-hailing i-a făcut să piardă în medie 9.300 de euro pe an.

Cei 2.480 de șoferi spun că reprezintă 8% din numărul total de taxiuri din țară și sunt susținuți de nouă sindicate de taximetriști în procesul lor împotriva companiei americane.

Păguboasa concurență neloială

Procesul a început vineri în Franța, șoferii de taxi cerând 455 de milioane de euro de la Uber.

Aceasta este una dintre numeroasele dispute juridice cu care Uber a trebuit să se confrunte de la sosirea în Franța în 2011. În 2020, Curtea Supremă din Franța a dat dreptate unui fost șofer Uber, care a susținut că ar trebui să fie considerat angajat al companiei, nu liber profesionist.

Pe baza acelei hotărâri din 2020, taximetriștii din procesul de astăzi susțin că Uber refuză să aplice legislația franceză a muncii și beneficiază de avantaje neloiale. Ei sunt supuși unor reguli mai restrictive decât cei care dețin statutul de liber profesionist, susțin taximetriștii.

Dincolo de propria lor evaluare a unui prejudiciu mediu anual de 9.300 de euro pe șofer, reclamanții cer despăgubiri pentru daune psihologice.