Infofinanciar > Lumea la zi > Revista presei internaționale. Lula al Braziliei ajunge la Macron, iar Disney cedează în fața lui DeSantis
Lumea la zi

Revista presei internaționale. Lula al Braziliei ajunge la Macron, iar Disney cedează în fața lui DeSantis

revista presei internationale, sursa foto TRT
sursa foto arhiva

Revista presei internaționale are în prim plan prezentarea celor mai importante evenimente petrecute la nivel mondial. Israelul a cerut Americii să reprogrameze o întâlnire privind planurile de atac asupra orașului Rafah din sudul Gaza. Benjamin Netanyahu, prim-ministrul Israelului, a anulat întâlnirea. După ce America a permis ONU să adopte o rezoluție prin care se cerea o încetare a focului.

Preocupările Americii cu privire la criza umanitară din Gaza au crescut tensiunile cu Israelul. Separat, Irlanda a declarat că dorește să lărgească termenii unui caz intentat de Africa de Sud la Curtea Internațională de Justiție. Care acuză Israelul că a comis genocid în Gaza. Premierul irlandez a declarat că acțiuni precum refuzul ajutorului reprezintă „o încălcare flagrantă a dreptului umanitar internațional”.

Revista presei internaționale

Amazon a anunțat că va investi încă 2,75 miliarde de dolari în Anthropic, un startup de inteligență artificială. Pe lângă investiția de 1,25 miliarde de dolari anunțată în septembrie. Modelul de inteligență artificială al Anthropic, Claude 3, concurează cu rivali precum ChatGPT. Evaluarea firmei a crescut de la 3,4 miliarde de dolari în aprilie 2022 la 18 miliarde de dolari. În ciuda faptului că nu este vorba de o preluare completă, afacerea Amazon ar putea provoca o examinare din partea agenților de încredere.

Accidentul din portul Baltimore

Casa Albă a avertizat cu privire la o întrerupere îndelungată a portului din Baltimore. În urma prăbușirii podului Francis Scott Key. Pete Buttigieg, secretarul american pentru transporturi, a declarat că efectele dezastrului se vor „răsfrânge” dincolo de regiune. Iar reconstrucția podului nu va fi „rapidă, ușoară sau ieftină”. Scafandrii au recuperat trupurile a doi dintre cei șase muncitori presupuși morți în urma accidentului.

Procese în Franța

Primul ministru francez a declarat că statul va da în judecată o elevă adolescentă. Pentru că a acuzat în mod fals o directoare de violență într-o dispută legată de un hijab. Fata susține că profesoara a lovit-o când a refuzat să își dea jos acest articol de îmbrăcăminte, care este interzis în școli. Gabriel Attal a declarat că statul va fi „întotdeauna alături” de funcționarii care se confruntă cu „încălcări ale legalității”. Directoarea a demisionat după ce a primit amenințări cu moartea.

Disney, luptă juridică

Disney a rezolvat o lungă luptă juridică cu un consiliu numit de Ron DeSantis, guvernatorul republican al Floridei. Timp de decenii, Disney a controlat un district special care cuprinde Disney World. Dar în 2023, ca represalii la criticile aduse de Disney unei legi adoptate de administrația sa, DeSantis a înlocuit consiliul de conducere al districtului cu aliații săi. Conform înțelegerii, Disney va renunța sau va pune pe pauză unele litigii și va negocia un plan de dezvoltare cu noul consiliu.

UBS, acord încheiat cu Apolo

Revista presei internaționale ne arată că UBS, o bancă elvețiană, a semnat un acord cu Apollo, o firmă americană de gestionare a activelor. Pentru a vinde credite nedorite în valoare de 8 miliarde de dolari. Înțelegerea încheie un acord mai vechi prin care Apollo a acceptat să cumpere activele de la Credit Suisse, acum deținută de UBS, în 2022. UBS a încercat din răsputeri să renegocieze acel acord anterior. Susținând că onorariile convenite de Credit Suisse erau prea mari.

Misiuni pe Lună

Tehnologia japoneză care a aterizat pe Lună a supraviețuit unei a doua nopți lunare. Acesta a transmis noi imagini pe Pământ. Smart Lander for Investigating Moon, sau SLIM, a fost oprit la începutul lunii martie. După ce temperaturile de îngheț au făcut imposibilă funcționarea sa. Odysseus, prima navă spațială privată care a ajuns pe Lună, a avut mai puțin noroc. Săptămâna trecută, Intuitive Machines, operatorul său american, a declarat că modulul de aterizare s-a „stins definitiv”.

Un lider al opoziției indiene în fața instanței

Joi, un tribunal din Delhi va decide dacă Arvind Kejriwal, ministrul șef al capitalei, va fi eliberat din arest sau va rămâne în închisoare. Kejriwal, liderul Partidului Aam Aadmi și un opozant proeminent al premierului Narendra Modi a fost arestat pe 21 martie. În cadrul unei anchete de corupție. Eliberarea sa ar reprezenta un regres pentru guvernul lui Modi. Care a fost acuzat că folosește agențiile anticorupție din India pentru a hărțui adversarii politici și alți critici.

Cu toate acestea, pare puțin probabil ca Kejriwal să fie liber. Alți doi lideri AAP, reținuți în cadrul aceleiași anchete, și-au prelungit în mod constant arestul preventiv. Niciunul dintre ei nu a fost trimis în judecată. Mai sunt doar trei săptămâni până la începerea alegerilor. În care se așteaptă ca Modi să iasă învingător. Domnul Kejriwal pare sigur că va lipsi din campania electorală.

Discuțiile dificile ale lui Macron cu Lula

Emmanuel Macron începe joi etapa oficială a vizitei sale de stat în Brazilia. După ce a petrecut două zile în această țară. Președintele francez se va întâlni cu omologul său brazilian, Luiz Inácio Lula da Silva, la palatul prezidențial din capitala Brasilia. Cei doi, unul fost bancher de investiții și celălalt fost muncitor în metalurgie, s-au întâlnit deja de două ori în această săptămână. O dată în Amazonia, pentru a discuta despre protecția pădurii tropicale, și o dată lângă Rio de Janeiro. În scopul de a lansa un submarin naval care a folosit tehnologie franceză.

Cei doi se vor confrunta probabil cu subiecte tensionate. Unul dintre acestea este refuzul lui Macron de a susține acordul comercial Mercosur dintre Uniunea Europeană și țările din America Latină. O poziție pe care Lula a pus-o pe seama fermierilor francezi. Celălalt este speranța lui Macron de a obține sprijin pentru Ucraina împotriva războiului Rusiei. La fel ca mulți lideri din sudul global, Lula a refuzat până acum să condamne agresiunea Rusiei.

Regele decăzut al criptografiei este condamnat

La sfârșitul anului trecut, Sam Bankman-Fried, cândva băiatul de aur al criptomonedelor, a fost condamnat pentru șapte capete de acuzare pentru fraudă. Procesul a durat 15 zile. Timp în care a văzut cum prietenii și fosta sa iubită au făcut o descriere condamnabilă. Ce viza modul în care acțiunile sale au dus la prăbușirea FTX, bursa sa de criptomonede. Joi, un judecător din Manhattan îi va pronunța sentința.

În calitate de șef al FTX, Bankman-Fried s-a amestecat cu cei puternici și faimoși de la Washington. Dar în noiembrie 2022 a ieșit la iveală faptul că Alameda-FTX, fondul de hedging soră a FTX, fondat tot de Bankman-Fried, deținea puține active. În afară de câteva token-uri ilichide. Clienții speriați au început să retragă deținerile de pe bursă. În câteva zile, FTX a încetat să mai satisfacă cererile de retragere.

În prezent, Bankman-Fried riscă zeci de ani de închisoare, iar maximul este de 110 ani. Procurorii federali au declarat că acesta ar trebui să primească până la 50 de ani. Pentru „orchestrarea uneia dintre cele mai mari fraude financiare din istorie”.

Problema grânelor din Ucraina

Relațiile dintre Polonia și Ucraina au explodat în februarie, se arată în revista presei internaționale. când fermierii polonezi, furioși din cauza a ceea ce ei consideră a fi o concurență neloială, au blocat mai multe puncte de trecere a frontierei. De asemenea, aceștia au distrus grămezi de cereale ucrainene. Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a convocat o reuniune de urgență. O zi mai târziu, Denys Shmyhal, prim-ministrul său, a sosit la graniță pentru a negocia. Nimeni nu s-a prezentat la întâlnirea cu el. Donald Tusk, prim-ministrul Poloniei, a insistat că Ucraina va trebui să aștepte o întâlnire planificată la Varșovia pe 28 martie.

Acea zi a sosit. Joi, cele două guverne vor discuta planurile UE de a prelungi liberalizarea comerțului pentru unele produse agricole ucrainene. Acordată pentru prima dată în 2022, până la jumătatea anului 2025. Polonia va insista asupra unor măsuri de protecție a propriilor producători. Săptămâna trecută, UE a declarat că pregătește „măsuri de salvgardare” pentru a opri valul de produse ieftine. Dar acestea, a avertizat Zelensky, vor lucra în cele din urmă împotriva Europei. „Orice pierdere în comerț este o pierdere a unei resurse care oprește Rusia”, a declarat el în fața Consiliului European.

ABBA, un mare jucător al industriei muzicale

Există un proverb din show-business care spune că succesul peste noapte are nevoie de ani de zile pentru a fi obținut. Triumful trupei ABBA la concursul Eurovision Song Contest de la Brighton Dome atestă acest lucru. În aprilie 1974, patru veterani ai industriei muzicale suedeze, necunoscuți până atunci în afara țării lor de origine, au fost lansați spre o faimă globală. Atât de durabilă încât astăzi așa-numitele holograme „ABBAtar” pot umple zilnic o arenă construită special în Londra.

Pentru a marca cea de-a 50-a aniversare a descoperirii trupei, Muzeul Brighton lansează joi o expoziție. „ABBA: One Week in Brighton” subliniază modul în care ținutele extravagante alese pentru spectacol, precum și glam-rock-ul euforic al piesei „Waterloo” nu au fost simple tendințe ale modei. În schimb, au fost o încercare de a capta și de a menține atenția lumii. Acești artiști remarcabili au reușit să facă acest lucru de atunci, fără a-și schimba atracția esențială, conform The Economist .