Infofinanciar > Info > Turcii și-au votat președintele! Ce știm până acum?
Info

Turcii și-au votat președintele! Ce știm până acum?

turcia vot (sursă foto: fox56news.com)
sursă foto: fox56news.com

Erdogan, la foarte scurt timp după închiderea urnelor de vot, le-a transmis un mesaj susținătorilor pe care îi îndeamnă să „protejeze urnele de vot”. Liderul turc a mulțumit apoi echipei sale de campanie și celor care au asigurat paza urnelor pentru timpul și munca depusă.

Într-un mesaj pe Twitter, președintele de la Ankara a spus: „Aș dori să le mulțumesc fiecăruia dintre colegii mei care au lucrat cu devotament la urnele de vot încă de la primele ore ale dimineții. Îi invit pe toți concetățenii mei să protejeze urnele de vot până la aflarea rezultatelor finale. Acum este momentul să protejăm voința națiunii noastre până în ultimul moment!”.

„Doresc tot ce este mai bun pentru națiunea noastră turcă și pentru democrație”, a mai transmis Erdogan.

Problemele cetățenilor

Costul vieții este văzut ca fiind cea mai importantă problemă a acestor alegeri. Chiriile din marile orașe s-au triplat doar într-un an de zile, iar inflația a atins cel mai ridicat nivel din anul 1998 și până în prezent, costul energiei, al alimentelor de bază și al transportului crescând cel mai mult.

Milioane de turci trebuie încă să facă față acum și consecințelor cutremurelor devastatoare din 6 februarie, care au lovit 11 orașe și au dus zeci de mii de victime. Guvernul a fost criticat pentru întârzierile sale în operațiunile de salvare de după cutremure, pentru care președintele Erdogan și-a cerut ulterior scuze. Guvernul a majorat apoi cheltuielile publice, promițând pensii mai mari, burse mai generoase pentru studenți, un anumit sprijin pentru facturile de energie și un acces mai mare la credite ipotecare cu dobândă redusă.

Actualii lideri versus opoziția

Dar mulți turci sunt atrași de promisiunile opoziției de a reduce puterile executive prezidențiale ale lui Erdogan, votate la limită în 2017, și de a reveni la un sistem parlamentar. O altă problemă pentru alegători este gestionarea de către guvern a criticilor pe rețelele de socializare. Potrivit datelor Ministerului Justiției, aproximativ 50.000 de persoane au fost date în judecată pentru „defăimarea președintelui” de când Erdogan a preluat funcția în 2014.

În plus, chiar în ziua decisivă, duminică, 28 mai, au existat mai multe presupuse incidente la urnele de vot, inclusiv acuzații referitoare la atacuri asupra observatorilor și cel puțin un raport privind o femeie decedată care figurează ca fiind eligibilă pentru a vota. Aynur Usta a declarat că mama sa, care a murit în urmă cu opt ani, a apărut pe lista de votanți în suburbia Bahcelievler din Istanbul. „Nu am mai întâlnit o astfel de situație”, a declarat ea pentru ziarul BirGun, citat de AlJazeera.

Neregulile la vot nu reprezintă un lucru neobișnuit în cazul alegerilor din Turcia, dar sunt de obicei incidente izolate care au loc în zonele rurale. În provincia sud-estică Sanliurfa, de exemplu, una dintre zonele afectate de cutremurele din februarie, observatorii au raportat mai multe încălcări ale legii electorale. Avocatul Ronayi Paydas a declarat că observatorii legali au fost atacați în Yazlica, un sat din apropierea graniței cu Siria, după ce au încercat să oprească mai multe persoane deodată să intre în cabina de vot.

Neclarități și sirieni

Scrutinul prezidențial din Turcia îi pun pe cetățenii sirieni în fața unui viitor incert. Asta pentru că milioane de cetățeni din Siria locuiesc acum în această țară după ce au migrat din statul natal, afectat de conflictele armate. Aceștia urmăresc acum îndeaproape turul doi al alegerilor prezidențiale, asta pentru că politicile candidatului care va câștiga vor afecta atât Turcia, cât și Siria.